Реклама / Ads
16| 12233 |05.09.2007 МИНАЛО

Ванче Михайлов: ”Аз съм българин от Македония”

.
“Ако ми кажете, че не обичам Македония – извадете ми едното око! Ако ми кажете, че не съм българин - и двете" - казва последният лидер на ВМРО, който в продължение на 66 години ръководи безкомпромисно и принципно Организацията.
 

На този ден преди 17 години в Рим умира един от най- всеотдайните и непреклонни защитници на българщината в Македония- Иван Михайлов.

Иван Михайлов Гаврилов, известен като Ванчо, Ванчѐ Михайлов или с прякора Радко, е български революционер, деец на национално-освободителното движение в Македония. Роден е в Ново село, Щипско. Учи в Солунската българска мъжка гимназия "Свети Кирил и Методий", където всичките му учители са патриоти и някои от тях са членове на ВМОРО. По-късно след Балканската война и включването на Солун в Гърция Ванчѐ е принуден да учи в Скопската мъжка гимназия, която завършва през 1915 г. В Скопие за първи път среща един от хората, които ще мрази най-много в живота си - сръбския престолонаследник, а впоследствие и крал Александър. След разделянето на Македония през 1913 г. и окупирането на вардарския ѝ дял от Сърбия е принуден да завърши образованието си в сръбска гимназия в Скопие. Тъй като е отличен ученик, му е предложено от сръбския министър на просветата да продължи образованието си като стипендиант на сръбското правителство, в европейски университет по избор. Иван Михайлов отказва и през 1918 г. постъпва в българската войска. Служи в българската армия по време на Първата световна война. След Солунското примирие от 1918 г. напуска армията и се записва за студент в Юридическия факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Точно тогава е поканен от Тодор Александров за негов личен секретар в задграничното представителство на ВМОРО в София. Междувременно Михайлов става един от основателите и председател и на студентското дружество „Вардар“. Активната му легална дейност свършва с убийството на Тодор Александров (1924), негов много скъп приятел и учител. След това убийство е избран в ЦК на ВМРО и се заема с наказването на убийците на воеводата. В следващите години Ванчѐ Михайлов се налага като фактически ръководител на ВМРО. Привърженик на тактиката на индивидуалния терор. През 20-те и 30-те години активисти на ВМРО са пряко замесени в голям брой от политическите убийства в България.

След Деветнадесетомайския преврат през 1934 г.Ванчѐ Михайлов напуска България като прекарва няколко години в Турция, Полша, Хърватия, Унгария, Германия, Испания, докато най-сетне се установява в Италия. През септември 1944 г. Иван Михайлов пристига в Скопие. Разбирайки, че съдбата на Македония отново е предрешена, той отказва да провъзгласи създаването на независима македонска държава (предложено от Хитлер), за да се избегнат безсмислените жертви. Ванчѐ Михайлов умира на преклонна възраст в Италия. Той и в изгнание не спира да защитава своето дело и издава хиляди брошури и статии, както и няколко книги. Автор е на четири тома „Спомени“, „Македония — Швейцария на Балканите“, „Сталин и македонският въпрос“ и други книги.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 17858 |31.08.2007 Карлос Чакала . 2| 8052 |29.08.2007 Стената на последната надежда . 8| 26359 |24.08.2007 Хари Худини – „Краля на белезниците” . 0| 10540 |21.08.2007 Големият влаков обир

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads