Реклама / Ads
0| 4832 |25.11.2017 МИСТЕРИИ

6000 жертви на насилие у нас за 4 години

.
Жертвите на насилие у нас са над 6000 за последните четири години. Това обаче са случаите,за които е подаден сигнал. Никой не знае колко наистина са жертвите, каза Геновева Тишева от Българския център за джендър изследвания. Тя допълни, че едва хиляда от подалите сигнал са настанени в кризисни центрове.
 
Диляна Маркова от Фондация “Анимус” допълни пред ON AIR, че тези центрове у нас са едва 22. Част от тях са само за деца. В София има само един кризисен център и в него могат да бъдат настанени само осем души.

Държавата подпомага с 1.40 лв. на ден всяка от жертвите,настанена в такъв център.

25 ноември е Международният ден за елиминиране на насилието срещу жените. Инициативата е организирана от ООН и е за премахване на насилието, под всякаква форма (изнасилване, домашно психическо и физическо насилие), упражнявано върху жени. ООН приканва правителствата, международните организации и НПО да организират дейности, които да повишат общественото внимание към проблемите на този ден до международна загриженост.

Жените по света са обект на насилие, като размера и истинския характер на този проблем, често остава скрит. Активистките от различни организации отбелязват 25 ноември, като ден срещу насилието, още от 1981 г. Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие е най-мащабният международен договор, който цели да се справи с този проблем.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4197 |24.11.2017 Айфеловата кула потъва в мрак в памет на жертвите в Египет . 0| 4252 |24.11.2017 НДК грейва в оранжево заради кампания срещу насилието над жени . 0| 3888 |20.11.2017 Перник в траур в памет на жертвите от катастрофата край Микре

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads