Реклама / Ads
11| 14507 |25.10.2012 МИСТЕРИИ

Агенти на ДАНС са замесени в мистерията с френските парашутисти

.
Трима са потърсили съдействие от посолството на Франция в София и в събота са отпътували за родината си
 

Мистерията с петимата чужденци, които през нощта в понеделник се биха с трима жители на плевенското с. Коиловци в селска нива, стана още по-голяма, след като вчера се разбра, че на мястото е имало агенти на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Участието на служители на спецслужбата даде отговор на въпроса защо на пръв поглед битовата драма отсъства от бюлетините на МВР през миналата седмица, а подробностите за инцидента умишлено се крият от обществото.

Според медийни публикации братята Слави и Васко Цоневи, съпроводени от приятеля си Румен Цветанов, който е полицай, отишли през нощта в нивата си с окосена люцерна, за да я пазят от набези на крадци. Срещу тях изникнал черен джип с петима мъже и се опитал да ги сгази. Пътниците излезли и започнал бой между тях и тримата от Коиловци. По твърдения на братята пред в. "Преса" полицаят Цветанов стрелял предупредително, а след това прострелял без опасност за живота двама от чужденците. Третият бил със счупен нос и заедно с придружителите си бил качен на повиканата линейка. Братята свидетелстват, че противниците им се били като каратисти и били облечени като командоси. Двама от петимата избягали, като различни свидетели ги описват облечени в черни кожени якета. Според очевидци натоварените в линейката чужденци говорели лош френски и дори псували на български. Кметът на селото Красимир Иванов, цитиран от няколко медии, нееднократно намеква, че службите са направили някакъв гаф, който се опитват да прикрият. Това се потвърждава от действията на полицията и прокуратурата, както и от странния факт, че никой не издирва двамата избягали.

Единствената официална информация по случая дойде от вътрешния министър Цветан Цветанов, който през уикенда посочи, че става дума за френски парашутисти - екстремни спортисти, които скочили от Румъния в България. Вчера по обяд той заяви, че по случая се създала голяма мистерия. "Установена е самоличността на туристите, те са френски граждани и в момента са във Франция", каза Цветанов. Тази версия бе потвърдена и от първия секретар на френското посолство в София Беноа Кнопер. Според него трима ранени при сбиването французи са потърсили съдействие от посолството, като и тримата са френски граждани, любители на екстремните спортове. Оттам обаче не знаеха подробности защо и как са се озовали на нива край с. Коиловци. Французите са напуснали страната в събота вечерта, след като са останали няколко дни в България, за да бъдат разпитани във връзка с разследването на побоя. "Оставили сме на българските власти да си свършат работата", коментира Беноа Кнопер. Служителят на посолството не потвърди съществуването на други двама французи, които според очевидци успели да избягат.

Снощи от румънското посолство казаха за "Сега", че нямат информация за случая и са научили за него от българските медии.

На въпрос за повече информация от пресцентъра на МВР отговориха, че единствено вътрешният министър може да дава разяснения по този случай. "Нямаме информация. Колегите от полицията само са оказвали помощ на спецслужбите", каза говорителят на дирекцията на полицията в Плевен Марияна Цветкова. Тя уточни, че ДАНС е звеното, което се занимава пряко с казуса, което означава, че агентите на спецслужбата са били на мястото на инцидента във въпросната нощ. "Сега" изпрати въпроси на ДАНС при какви обстоятелства агентите й са се оказали в плевенската нива, както и допустимо ли е по закон влизането на чужди граждани по въздуха без разрешение, но до редакционното приключване на броя не получи отговор.

Любопитни детайли към мистериозния казус дадоха и от плевенската прокуратура, където е образувано разследване. Според говорителя - прокурор Рени Кирилова, делото е срещу неизвестен извършител за причинени телесни повреди на чужди граждани. Срещу чужденците няма производство, тъй като не били извършили нищо нередно, независимо че са се намирали посред нощ в частна нива. "Нивата не е оградена, за да е нарушена собствеността, нито продукцията е повредена", каза прокурор Кирилова и отказа повече подробности.

СВЕТЛАНА ГЕОРГИЕВА, ГАЛЯ ГОРАНОВА
вестник "Сега"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 7776 |23.10.2012 "Кастро трябва да бъде пречукан!" . 0| 6921 |22.10.2012 Иде ли Апокалипсис . 4| 7375 |20.10.2012 Как да общуваме в Мрежата без да ни следят . 3| 10387 |17.10.2012 Иван Трифонов: Баумгартнер ми открадна идеята!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads