Реклама / Ads
2| 7015 |03.08.2017 МИСТЕРИИ

България се ”стопява” с половин километър всяка година

.
Всяка година заради свлачищна и абразивна дейности сушата на България се ”стопява” до 0.5 метра в участъците с най-активни процеси. Данните са много приблизителни, първо, защото към момента специализираните данни за границите и характеристиките на свлачищата не са интегрирани с кадастралната карта, и второ - защото процесът не е едностранен.
 
Ако това стане, ще може да има точна информация не само за територията на страната като цяло, но и за отделните имоти, коментира пред БТА заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев.

Той изтъкна, че досега корелация между специализираните и кадастралните карти има само за плажовете, пясъчните дюни и обектите по чл. 6 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. В съществуващия регистър на свлачищата няма координати на тези природни активности.

От МРРБ обмислят да започнат работа по попълването на този вид картографска информация в единна система, която ще позволи както на общините, така и на инвеститорите и гражданите да вземат информирано решение при управлението на имотите си. В момента често се налага на държавата да плаща на собственици за отчуждаване на несъществуващи вече терени, останали например под водите на Дунав, коментира заместник-министърът.

Поначало основната кадастрална карта ще се надгражда със специализирана информация от специализираните карти за потенциално опасните зони, обектите на критичната инфраструктура, уранови находища и други. Идеята е да се използват и аерофото заснеманията, които периодично се извършват от МЗХ за земеделските земи от въздуха, коментира още Йовев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4681 |03.08.2017 Жега и мор в цяла България . 1| 5247 |02.08.2017 Ето как АПИ ”ремонтира” пътищата в България (Снимка) . 6| 6899 |01.08.2017 Белградският ”Blic”: Македонците не искат България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads