Реклама / Ads
0| 5885 |23.05.2007 МИСТЕРИИ

Български антики провокират международен скандал

.
СОФИЯ: Иманярът Найден Благнев провокира международен скандал със скандалното твърдение, че е открил комплект старинни сребърни съдове от 12-ти век, които английската заложна къща Кристис се опитва да препродаде за много повече пари, отколкото той е получил за тях. Българските прокурори се опитват да си възвърнат девет съда, за които се твърди, че са част от един комплект. В момента те са собствен
 


Превод от Интърнешънъл Хералд Трибюн, 22 Май 2007
Даниела Кирова

Благнев заяви в интервю за български всекидневник, че се е свързал с властите след като е видял снимка на въпросния съд. Кристис го продава за 300 000 – 500 000 британски лири (600 000 – 1 мил. щатски долара). Прочутата заложна къща му е платила почти 60 пъти по-малко за целия комплект.

След като разпитаха Благнев българските прокурори настояха да бъде спрян търга. Криминалният съд в Лондон отхвърли молбата поради липса на доказателства. Не бе намерен купувач за изделието, и то бе върнато на собственика.

Собственик на съда е Сър Клод Ханкес-Дриелсма, прочут английски бизнесмен и покровител на Британския Музей. Неговият адвокат Лудовик де Валден е заявил пред съда в Лондон, че продукта на неговия клиент и този, издирван от България, съвсем не са един и същ. Де Валден представи фактура от 7 Юли, 1998 г., че Ханкес е купил средновековния сребърен съд за 200 000 лири от Сам Фог, известен търговец на антики от Лондон. 

Фог заяви пред Интърнешънъл Хералд Трибюн, че е продал съда от името на друг търговец. „Това, което българите твърдят, просто не може да бъде вярно,” каза Фог.

Въпреки това българските прокурори са убедени, че версията на Благнев е легитимна. По време на дело през 2001 г. Благнев е направил подробно описание на съдовете, които е открил. То съответства на сребърните съдове, които са предмет на спора. 

Делото през 2001 г. е свързано с обвинения срещу Благнев за опит за убийство. Той е нападнал Марин Велков, търговец на антики, на който е продал 13-те съда за 30 000 марки (17 000 долара).

Седем древни цивилизации са съществували на днешната територия на България. Според експерти България е главен източник на незаконно изнесени антики в Европа. Умопомрачителната бедност, в която живеят българите ги кара да прекопават исторически местности, да крадят безценни предмети и да ги продават на безценица. Корупцията, беззаконието и трудния преход към пазарна икономика правят невъзможно да се противодейства на незаконната търговия с антики.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3657 |07.03.2024 Българско гостоприемство: Чуждестранни студенти по медицина нападнати в Родопите, объркали ги с мигранти . 0| 3891 |26.02.2024 Американски военнослужещ се самозапали пред израелското посолство в САЩ . 1| 2999 |23.02.2024 Исторически момент: За първи път апарат на американска частна компания кацна на Луната . 3| 5408 |29.01.2024 Иран обеси 4-ма заради шпионаж в полза на Израел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads