Реклама / Ads
0| 5128 |14.10.2015 МИСТЕРИИ

Български астрономи откриха избухване в галактиката Андромеда

.
С помощта на телескопите в НАО Рожен екип от български астрономи проследява избухване в галактиката Андромеда (М31) по сигнал на роботизираните руски телескопи MASTER. Те на 13 януари т.г. откриват явлението, което първоначално се предполага, че е класическа нова - около 15 такива се наблюдават в Андромеда годишно.
 

Учените ни окриват, че то не е класическа нова, а много по-рядък обект, т.нар. „червена нова". Откритието предизвиква силен интерес и в българската колаборация постепенно се включват 20 астронома от 9 държави.

 

Класическата нова е избухване, породено в система от две звезди, една от които е бяло джудже (изключително плътен и горещ малък обект). Обаче все още не е ясно как се образуват червените нови.

 

Най-популярната теория е, че са продукт на сливането на две близки звезди с обща атмосфера. За разлика от класическите нови, при червените такива повърхността на разширяващата се обвивка става по-хладна и почервенява с времето, откъдето идва и наименованието им.

 

Спешно сформиралият се интернационален екип, координиран от българския докторант по астрофизика в Софийския университет Александър Куртенков, печели наблюдателно време на 9 телескопа, включително на 6-метровия БТА (Русия) и на най-големия оптичен телескоп в света - 10.4-метровия GTC (Испания).

 

Печеленето на наблюдателно време е отдаване на съоръженията на големите международни обсерватории за научните цели на индивидуални или група от астрономи. Това става само след предварително одобрение на важността на изследването им.

 

В края на февруари учените съобщават откритието си в The Astronomer‘s Telegram - сайт за кратки съобщения между професионални астрономи. Пълните наблюдения за първите 3 месеца от избухването са публикувани през юни в престижното издание Astronomy & Astrophysics (Kurtenkov, A.; Pessev, P.; Tomov, T. et al. 2015, "The January 2015 outburst of a red nova in M 31", A&A, 578, L10).

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5691 |27.08.2015 ВНИМАНИЕ! Откриха гримове със смъртоносни бактерии . 22| 9073 |26.08.2015 Акад. Иванов: Българският генофонд е увреден, ценното е навън . 0| 5791 |24.08.2015 Откриха замразени тела на алпинисти . 0| 7129 |20.08.2015 Откриха влак със съкровища на нацистите?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads