Реклама / Ads
7| 7149 |29.07.2019 МИСТЕРИИ

Близо 140 тона трупове на норки заровени до рудниците в Бобов дол

.
Пътя до рудниците в с. Бобов дол
Тонове животински отпадъци са изхвърлени в рудници до сливенското село Бобов дол. Между 120 и 140 тона трупове на норки са заровени нелегално. Вместо да бъдат извозвани до екарисаж, животните са заравяни в земята, близо до река и минерални извори. По пътя над селото минават камиони и тежка техника за близките рудници.
 

Оказва се, обаче, че в последните месеци тук са минавали и камиони, натоварени със животински трупове, съобщава novini.bg.

 

Всички институции са на крак, но официалната информация е оскъдна. Според прокуратурата в Сливен става дума за големи количества животни, вероятно норки. По информация на БТВ количеството е над сто тона. Взети са проби, които ще покажат дали има зараза, която е опасна за хората.

 

Сигналът към полицията и прокуратурата е подаден в петък. Проверката разкрива тонове животински отпадъци, заровени край рудниците над село Боров дол. „Имаме такъв един комбиниран багер наш,изпратили са го колегите,разкопали са на няколко места и са ги намерили. Трупове, вътрешности, цели животни, всички са загробени там.  Норки, белки, нещо от този род, само кожите са взети", разказва кметът на община Твърдица Атанас Атанасов.

 

Според него там са изхвърлени над 40 камиона с одрани животни. „Между 120 и 140 тона, нещо много голямо”, казва Атанасов, според когото няма начин това да стане за ден или за два и за него лично е организиран процес, който продължава от месеци: „Някъде се коли, дере се животното, отива и се заравя там".

 

Свидетел на шокиращото откритие е кметът на Боров дол Георги Георгиев. Отказва да ни заведе на мястото, защото теренът бил частен. Разкрива, че концесионер е "Мининвест" с управител Стефан Башалов.

 

До рудниците високо в планината води черен път. Управителят на фирмата Стефан Башалов отрича на техен терен да има проверка. „Няма такова нещо, не знам кой ви го е подал този сигнал. Става въпрос за друго място", заявява Башалов, според когото „не са идвали”. За разлика от работниците, един от които казва друго.

 

А в Боров дол са притеснени. „Как няма да са притеснени, като говорим за африканска чума, в същото време някаква епидемия може да плъзне, нещо друго. Водите слизат към селото, към реката", споделя местният жител Стоян Зинов.

 

По случая е образувано досъдебно производство. Тепърва ще  се уточнява кой е извършител на престъплението и дали загробването е станало със знанието на концесионера.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4903 |18.03.2019 НАСА: Астероид ще премине близо до Земята . 2| 6548 |26.11.2018 НСИ: Близо 10% от българските жени са изнасилвани . 0| 5431 |30.07.2018 Близо 250 годишно са инцидентите с пропан-бутан . 0| 6818 |05.04.2018 Евростат: Близо 8 хиляди млади българи са напуснали висшето си образование

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads