Реклама / Ads
2| 12134 |04.12.2012 МИСТЕРИИ

Богомил Герасимов: Маите не предсказват края на света!

.
Богомил Герасимов е дългогодишен дипломат и бивш посланик на България в Мексико. Работил е и в Индия, Индонезия, Япония, Англия. Бил е близък с Людмила Живкова и заедно с нея организира честването на 1300-годишнината на България в Мексико.
 
Герасимов е автор на много книги, посветени на дипломацията и на неговата голяма страст - пирамидите. „Всеки ден" потърси Богомил Герасимов, за да разкаже какво са предсказвали маите, каква е философията на този древен народ, както и да сподели какво привличаше Людмила Живкова в Мексико.

Г-н Герасимов, с наближаването на датата 21.12.2012 г. все повече се говори за предсказанията на маите за края на света. Вие сте разговаряли с мексикански учени и сте направил ваше разследване за тези твърдения. Какво показа то?

Аз познавам културата на маите, това, което те са правили, и това, което е говорено за тях. Твърдо мога да заявя, че маите никога не са правили предсказания. Или ако са правили такива, то те са били за кратки периоди - от по 250 години. Дългосрочни предсказания за хиляди години напред и особено такива за фатални положения, при които светът да свърши или да се измени, такова нещо никога не са казвали. Маянският календар е гениално направен и е страшно интересен. В техния календар има периоди, които започват от 1 ден и свършват с милиони години. И когато завърши един цикъл, веднага започва друг, това представлява техният календар. Аз съм удивен от това, колко хора наивно приемат за истина приказките, че маите са предсказвали края на света. Това, което те са казали в тяхната система, е, че на 21 декември 2012 г. ще започне нов цикъл. Това, което досега е било - периодът от 5126 години, ще завърши и ще започне нов цикъл. Не са казали нищо повече.

И никъде не се казва, че тази дата ще е придружена с нещо фатално или свръхестествено?

Никъде! Има един документ на маите, който се намира в щата Табаско, в Мексико, и който представлява каменна плоча с йероглифи, където за първи път е спомената датата 21 декември 2012 г. На плочата е написано, че на тази дата нещо ще се случи. Там пише, че тогава от небето ще слезе едно божество, което ще... и тук вече е разбита плочата и не е ясно това божество какво ще направи. Единственото, което може да очакваме, са новини от Мексико какво е станало на тази дата. Аз мога да кажа едно нещо със сигурност. На тази дата Кукулкан, върховното божество на маите, ще слезе от небето по пирамидата в древния град Чичен Ица. Това обаче се случва всяка година по два пъти - на 21 март и на 21 декември. Това божество слиза по един невероятен начин и е дело на гениални учени и архитекти. След обяд слънцето, когато стигне до определен градус на небосклона, осветява първо най-високата част на пирамидата и след това започва бавно да слиза надолу по пирамидата и накрая стига до основата, където има една огромна змийска глава. По този начин се предполага, че божеството си съединява тялото с главата, престоява там няколко минути и след това се връща обратно. Това аз съм го видял с очите си. Слизането на Кукулкан ще стане и тази година на 21 декември, дали обаче няма да направи нещо, това вече не знам.

Защо според вас се всява тази паника у хората за края на света? Кой има интерес да прави такова нещо?

Интерес имат много хора, най-вече големите финансови акули. Но аз съм забелязал и друго нещо. Когато се съобщава нещо интересно и положително, никой не обръща особено внимание. Но когато се съобщи, че се очаква някакво нещастие, тогава всички тръпнат в очакване какво ли ще стане. Може би от психологическа гледна точка това е нормално. Но е факт, че много хора предпочитат да четат такива неща, отколкото положителни.

Някои учени подкрепят версията за край на света. Дори имаше наскоро съобщение от Оракула на Шамбала за апокалипсис на тази дата.

Това не е сериозно. Къде е Шамбала, къде е Мексико. Това, което маите са направили, то е един извор, от който всеки заинтересован от любопитното и магическото може да черпи с пълни шепи. Често пъти се обявява - „Маите казали еди-какво си". Аз питам кой е разчел писмеността на този древен народ. Никой. Така че това са спекулации. Най-интересното е, че към БАН има институт, който се занимава с въпроса за апокалипсиса. Те имат контакти с извънземните. Има една жена при тях - Мариана Везнева, която разговаря директно с извънземните, които са потвърдили за края на света. Аз се чудя как и защо хората вярват в тези неща.

Що за народ са били маите?

Питал съм много хора дали знаят какво представлява философията на маите. Оказа се, че никой не е наясно. Маите слагат пред себе си, пред очите си миналото. Това е, което може да се очаква. А зад гърба си слагат бъдещето. Това е нещо неясно и неизвестно. Според тях историята се повтаря и за да разберат какво ги очаква, трябва да погледнат миналото. И те казват - „Това е ставало, това ще стане и сега." Те имат много интересна философска позиция. Маите са вярвали в 13 небеса и 9 подземни свята и в същото време не са имали представата за ад и рай.

Имате книга, наречена „Тайнствената сила на пирамидите". Наистина ли те имат някаква тайна сила?

Дълбоко убеден съм, че пирамидите имат голяма сила. Според учените те имат благотворно влияние върху човешкия организъм и характер. Хората знаят много малко за пирамидите. Те знаят, че има много такива постройки в Египет и малко в Мексико. Всъщност в Египет има около 112 пирамиди, докато в Мексико има хиляди пирамиди. Най-високата пирамида е Хеопсовата в Египет, но най голямата по обем се намира в Чолула, Мексико. Повечето хора смятат, че пирамидите в Египет са гробници, а тези в Мексико са храмове. Истината е, че досега никой учен не е намерил никаква мумия в египетските пирамиди. Намирани са само саркофази. В мексиканските пирамиди обаче са намирани останки от хора. Темата за пирамидите е много интересна и необятна.

Какво в Мексико впечатли Людмила Живкова?

Людмила Живкова беше впечатлена от това, че Мексико се отнася към историята на България с такова уважение, с каквото се отнася към своята история. Когато се обсъждаше честването на 1300-годишнината на България в Мексико, мексиканската интелигенция създаде организация на най-високо ниво за честването на българската 1300-годишнина. Президентът Хосе Лопес Портильо лично ми сподели, че българската история прилича много на мексиканската. Той каза, че за него е въпрос на чест да отпразнуват годишнината ни по подобаващ начин. Самата Людмила намери много сходни неща между двете страни и затова тя ходеше там.

Вие като неин близък доволен ли сте от честването на нейната 70-годишнина, която отбелязахме тази година?

Аз съм разочарован от начина, по който бе отбелязано рождението й. На изложбата, която видях по този повод, и в това, което бе говорено за нея от нейните близки, всъщност не видях да се казват съществените неща. Никой не каза една дума за това, че Людмила бе посветила живота си на най-висок идеал - 1300-годишнината от създаването на българската държава. Отбелязаха житейския път на една жена, без да споменат най-важното, което тя направи. За мен това е непонятно.

Автор: Деси Боцева

vsekiden.com
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 9870 |30.11.2012 Научна конференция: До 1 г. военни ще инсценират нападение от "извънземни" . 120| 42783 |29.11.2012 Как се става вампир? . 11| 6704 |28.11.2012 Загадките около смъртта на Арафат . 5| 8105 |26.11.2012 Историята на една фрапираща съдебна грешка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads