Реклама / Ads
6| 5103 |13.10.2015 МИСТЕРИИ

Боингът в Украйна е бил свален от ракета, руско производство

.
Холандският съвет по сигурността обяви резултатите от своето разследване на катастрофата на малайзийския пътнически "Боинг", който се разби в Източна Украйна през миналата година, без да посочи конкретен виновен за удара, при който загинаха всички 298 души на борда. Според огласените данни самолетът е бил свален от ракета "Бук", руско производство. Ударът е бил вляво до пилотската кабина.
 

Полет МН17 се разби на територия, държана от проруските бунтовници в Източна Украйна, на 17 юли 2014 година.

 

Самолетът е бил свален от украинска част, с по-стара модификация на ракетата "Бук", в която изобщо няма елементи, представени в международното разследване на трагедията, заяви ръководителят на оръжейния концерн "Алмаз-Антей" Ян Новиков. Неговите изводи се основат на възстановка на инцидента, извършена от концерна:

 

Днес може недвусмислено да кажем, че ако "Боинг 707" на малайзийските авиолинии е свален от зенитно-ракетен комплекс "Бук", то го е поразила ракета 9М38, изстреляна от населения пункт Зарошенское. В деня на инцидента този район се намирал под контрола на украинските военни.

 

Силейн Фредрикс, майка на един от загиналите, твърди, че е крайно време роднините на жертвите да научат истината за случилото се:

 

Бяхме достатъчно търпеливи повече от година и мисля, че имаха достатъчно време да разследват всичко необходимо, за да направят точните заключения. Няма да ни кажат кой го е направил, но искаме да разберем защо.

 

Според експерти и западни правителства бунтовниците са свалили боинга, може би защото са го сбъркали с украински военен самолет. Москва предлага други обяснения, включително, че самолетът е бил свален от украински изтребител или от украинската армия. Хората, живеещи в близост до катастрофата, вярват на тази версия:

 

Болшинството от местните жители смятат, че е свален от изтребител, а по това време тук прелитаха само украински изтребители.

 

Директорът на Холандския съвет по сигурността Тиббе Юстра представи доклада във военновъздушната база Гилзе-Рейн, където са били занесени части от разбилия се самолет. Докладът ще е достъпен в печатен вид, а електронната му версия ще бъде качена в сайта на Холандския съвет по сигурността на холандски и английски. Докладът се спира на четири основни въпроса - причина за разбиването на самолета, вземането на решение за прелитане над конфликтна зона, защо холандските власти са съобщили на роднините на жертвите за станалото едва след 2-4 дни и в каква степен намиращите се в самолета са осъзнавали, че претърпяват катастрофа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 8816 |04.09.2014 The Financial Times: Русия надигра НАТО в Украйна . 89| 23626 |22.07.2014 Малайзийският боинг в Украйна е изчезналия боинг през март? . 3| 6284 |18.05.2014 Боингът-фантом свален от американски изтребител!? . 1| 6069 |19.03.2014 Плениха командващия на ВМС на Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads