Реклама / Ads
11| 6147 |06.01.2018 МИСТЕРИИ

Борисов с темане към Ердоган: ЕС трябва да спре да бъде лицемерен с Турция

.
Бойко Борисов Източник: БГНЕС
Над 50 години върви кандидат-членството на Турция в ЕС, сигурно още 50 ще върви, но ако ползваме опита от БРЕКЗИТ, можем да подпишем с южната ни съседка споразумение, както подписахме за мигрантите, за митническите, търговските и визови услуги. Така ще намалим напрежението, ще си гарантираме южния фланг с най-голямата армия на НАТО.
 
И както казват турците - алъш-вериша да си върви, тоест търговията, бизнесът, инвестициите да си вървят. Нека съседите си вървят по техния път, ние не им пречим. Но както искаме да придвижим напред Западните Балкани, можем да бъдем добър посредник и в нормализирането на отношенията на ЕС с Турция. Това казва в специално интервю за Георги Коритаров по ТВ+ министър-председателят Бойко Борисов, само часове преди да открият в Истанбул с турския президент Ердоган обновената и реставрирана българска църква „Св. Стефан“.

Борисов е категоричен, че темата за Турция трябва да бъде сложена на масата за разговори, както Западните Балкани като важен приоритет за Европейския съюз.

Трябва ясно да кажем, ако не сме лицемери, че ако Турция не е приемлива като партньор,  трябва поне да възстановим тези отношения на диалог. Аз помня преди  2 години и Давутоглу, и Ердоган идваха в Брюксел и Страсбург, имаше диалог с тях. Целият съюз ги е посрещал. Споразумението за мигрантите с Турция реално спаси България. Ако само мислено се разменим с Гърция в момента, там сега има над 1 млн. мигранти, дори някои казват дори, че са два милиона по островите, а истината е, че никой не им знае бройката. Тогава си представям  и президентът, и БСП какво щяха да говорят за нашето управление. Но сега си мълчат. Аз си знам какво ми струваше, за да реша този проблем за държавата и той е решен, казва Борисов. Той изразява недоумение, че след като Труция за някои държави на ЕС е толкова неприемлива, как тогава са оставили южния си фланг на най-голямата армия в Европа – турската, да  пази гърба им?

Борисов отчита, че през последната година някои европейски лидери и турските държавници си размениха доста остри реплики и думи, но ако не приемаме Турция за партньор, то  трябва да възстановим плановете на Варшавския договор за границата с Турция. С една дума трябва да бъдем искрени към съседите си.

Когато си много далеч от българо-турската граница може да говориш каквото искаш, да си лицемерен, даже и избори могат да се спечелят с това, но не и когато имаме обща граница. Да имаме предвид какво се случи в Косово, в Крим, Кипър, кой ще ни защити, ако нямаме добри отношения? Пази боже да се случи това, което стана в Кипър. Ако възникне конфликт между България и Турция ще има остри, много остри декларации и обвинения, допълва премиерът.

Той изтъква, че в тази ситуация изключително важна е толерантността между християни и мюсюлмани, както и с нашите изселници в Турция. Те ще бъдат мост на дружбата, а не както не далече от нас в Косово - на Косовска Митровица „мостът“ между двата етноса е пропит от кръв. Нашият мост ще е на разбирателство и дружбата, категоричен е Борисов, изтъквайки, че стокообменът ни с Турция вече е минал 5-6 млрд. евро.

Премиерът посочва още, че за всичко, за което се е разбрал с Ердоган е спазено и се изпълнява.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 12711 |06.01.2018 Ген. Атанас Атанасов: Росен се издирва от времето, когато Борисов взе властта . 0| 3793 |05.01.2018 Борисов се среща с колегата си от Ирландия . 2| 4288 |03.01.2018 Румен Петков: Мандатът на Борисов няма да бъде изкаран

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads