Реклама / Ads
1| 7529 |09.09.2014 МИСТЕРИИ

Бръснарят Джак Изкормвача умрял от анорексия през 1919 г.

.
Той без съмнение е най-известният сериен убиец в света, но самоличността му така и никога не е разкрита. Мистерията обаче бе разбулена преди ден, когато в. "Дейли мейл" сензационно обяви, че е ясно кой се крие зад зловещия образ на Джак Изкормвача. Митичният сериен убиец, избивал проститутки през есента на 1888 г., който така и не е заловен от полицията, може да се окаже полският емигрант Аарон Космински.
 
"Разследването", довело до сензационното разкритие и продължило близо 7 г., е достойно за полицейски роман. Всичко започва през март 2007 г., когато 48-годишният британски бизнесмен Ръсел Едуардс купува на търг шал, за който се предполага, че е принадлежал на една от жертвите на убиеца - Катрин Едоус. Собственикът на наметката се представя като наследник на един от полицаите, присъствали през ХIХ век на мястото на престъплението. Въпросният полицай Еймъс Симпсън взел шала, за да го даде на своята съпруга. След това аксесоарът се предавал в семейството от поколение на поколение - при това без никога да бъде пран разказва "Монд". Ръсел Едуардс, който купува парчето плат на търг, обръща внимание на шарката - маргаритки. Те са символ на празника на Свети Михаил, празнуван на 8 ноември от православните и на 29 септември от останалите християни. Именно на тези дати са извършени убийствата на Мери Кели, Елизабет Страйд и Катрин Едоус. "Следователят" Едуардс смята, че една проститутка не може да си позволи такъв скъп шал и предполага, че най-вероятно Джак Изкормвача го е оставил умишлено до трупа като знак за следващото му кърваво деяние. Представител на музея на "Скотланд Ярд" междувременно доверява на Ръсел Едуардс, че измежду шестимата заподозрени от полицията един в частност привлича вниманието му. Става въпрос за Аарон Космински.

Полският евреин бяга от руските погроми през 80-те години на ХIХ век, за да се установи в Лондон със своето семейство. Работел като бръснар и фризьор и живеел в Уайтчапъл. Малко след извършването на убийствата сменил няколко лудници. Космински развил параноичен страх и отказвал да се храни, доказват бележките на лекарите му. След дълги години на глад фризьорът толкова измършавял, че когато анорексията го убила през 1919 г., 53-годишният Аарон тежал едва 44 кг. Според психиатрите перверзиите може да са отключили лудостта му. В бележките си лекарите са записали, че фризьорът бил маниак на тема самозадоволяване.

Всичко това още повече заинтригувало бизнесмена Ръсел Едуардс. В своето разследване той разчитал на помощта на приятеля си Яри Лоухеалайнен, специалист по генетика, работил към Интерпол. Така били открити следи от сперма по шала, както и клетки, свързани с бъбреците, които по всяка вероятност принадлежали на Катрин Едоус. Потомка на жертвата, Карен Милър, се съгласила да даде ДНК проба за сравнителен анализ. Той съвпаднал с един от шестте отпечатъка, намерени върху шала. Накрая Ръсел Едуардс открил млада жена, потомка на сестрата на заподозрения поляк. Тя също се съгласила да даде ДНК проба и резултатите съвпаднали.

След 126 г. разгадах мистерията, не крие радостта си Ръсел Едуардс. Преди него много хора са се опитвали да разкрият най-известната криминални загадки в историята. Въпреки това специалистите не смятат откритието на Едуардс за решаващо, така че да се каже със 100% сигурност, че Аарон Космински е Джак Изкормвача. Космински е бил сред заподозрените още през 1888 г., но полицията така и не могла да докаже вината му. Измежду имената на заподозрените тогава фигурират и тези на Луис Карол, прочутият автор на "Алиса в страната на чудесата", както и на художника импресионист Уолтър Сикърт. През 2002 г. писателката на криминални романи Патриша Корнуел обявява, че е 100% сигурна, че Уолтър Сикърт е Джак Изкормвача. Тя базира теорията си на писмо с воден знак. Корнуел изхарчва над 2 милиона лири, купувайки материали от Сикърт, за собственото си разследване. И нейната теория обаче така и не е призната.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6121 |08.09.2014 Астрологът Преображенски: Меркурий и Плутоний ще ни тормозят цяла седмица . 19| 7827 |05.09.2014 Цигани с юмруци срещу екип на bTV . 1| 7526 |05.09.2014 Слънцето и луната в хармония за изборите . 17| 8836 |04.09.2014 The Financial Times: Русия надигра НАТО в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads