Реклама / Ads
23| 6287 |27.07.2007 МИСТЕРИИ

Чий агент е бил Гоце?

.
С всеки изминал ден става все по-ясно, че прословутата папка "Гоце" е пипана, и то от много ръце. На бял свят излизат все нови подробности от агентурното досие на президента Георги Първанов. А той продължава да мълчи. Не обелва дума и за над дузината сътрудници на бившата ДС, които е взел на работа в президентството. Ето до какви документи са се добрали колегите от в. "Монитор&quo
 

На заем от в. "Монитор" 

 

Георги Първанов най-вероятно е бил секретен сътрудник и на Шесто управление на ДС. Подозрения за това имат и част от членовете на комисията по досиетата. Аргументи за подобна теза са останали и в прочистената папка на агент "Гоце".
Първият е справката от 2 юни 1989 г. Единствено под нея липсва името, длъжността и званието на водещия офицер. Подписът не е на Цвятко Цветков. Вместо данните за този, който е съставил документа, е поставен номер. Справката е характеристика на бъдещия агент, според която Първанов "обича да се налага като неформален лидер в приятелските компании. Амбициозен е и притежава добра обща култура." Заключението на оперативния работник с номер 126570 е, че лицето притежава необходимите лични и професионални качества за изпълнение на задачи по линия на културно-историческото разузнаване. Бивши служители на ДС допускат именно тази справка да е прехвърлена от Шесто управление. Още повече, че ако се съди от материалите в папката "Гоце", ст.л-т Цвятко Цветков се е срещал само веднъж с Първанов преди да се появи характеристиката му.


Прехвърляне на документи
Доказателство за препращане на писмен материал от Първанов в Шесто управление все пак е останало в папката. В справка на Цвятко Цветков от 7 септември 1989 г. за проведена среща с Георги Първанов има предложение копие от приложените материали да бъде изпратено в Шесто управление. В левия горен ъгъл на страницата има резолюция "Да" с дата 18 септември 1989 г., което означава, че документите са стигнали до Шесто. Според справката на въпросната среща Първанов разказва на Цветков за работата на секцията "Социални движения" по време на конгреса по Балканистика. "Първанов се спря по-подробно на факта, че проскопските историци използвали трибуната на конгреса за защита на тезите си по т.нар. "македонски въпрос", пише Цветков. И обяснява, че по негово искане Първанов му дал и кратка писмена информация за работата на секцията "Социални движения" и за своето участие. Спазил и предварителната уговорка да даде на Цветков подробна автобиография. CV-то от три страници е останало в папката, но информацията за конгреса липсва.


Странни работи
Според бивши служители на ДС легендата, че Първанов е бил секретен сътрудник на 14 отдел на ПГУ, не е издържана, тъй като този отдел се е занимавал единствено с културно-историческо разузнаване зад граница. По т. нар. "ревизионистически страни" ­ Югославия, Китай, Румъния и Албания е работил 17 отдел на ПГУ. Македонистическите изблици в България пък са били обект на Шесто управление, отделение 3.
Задачата, която е поставена на Първанов от Цветков, е свързана с "македонския въпрос". Георги Седефчов приема да събере "изворов материал от исторически характер" за книгата на агент "Комитата" (Методи Димов) срещу уверението, че ще получи хонорар.
От изнесените данни на комисията по досиетата става ясно, че един от най-приближените от хора на президента - Тодор Велев ,е бил секретен сътрудник най-напред на Шесто управление, 4 отд., след това на ПГУ, 14 отд. и на Шесто, 3 отд. В момента Велев - ­ Тонич е шеф на програмата на президента, с когото са заедно още от Института по история на БКП.

 

Пълен хаос в папката с досието

В папката с досието на Георги Първанов ­ "Гоце" цари пълен хаос, категорични са от комисията по досиетата. Според тях това се дължи или на пословичната небрежност на водещия офицер Цвятко Цветков, или на компилиране на документите от няколко папки.
Бивши служители на ДС казаха, че досието на "Гоце" е фалшифицирано. То не е оформено според действащата тогава изключително строга инструкция за оперативен отчет. Според нея папките на секретните сътрудници е трябвало да бъдат подреждани, номерирани, прошнуровани и подпечатвани по строго регламентирани правила. В тях се описват дори дребни детайли, като етапите на номерирането на страниците ­ - първо работно номериране на страниците с молив и окончателно омастиляване след пълното окомплектоване на съответната папка. Предвидено е дори, че на края на папката преди всички документи стои описът им, а на края е трябвало да се постави бял лист, с който се залепват шнуровете. Накрая се поставя печат и датата на приключване на делото.
Ако това не е спазено, папката се смята за фалшифицирана, какъвто е случаят с Първанов. frognews.bg

 

Факсимилетата са на две от справките в папката "Гоце". Подписът горе не е на водещия офицер Цвятко Цветков. Бивши служители на ДС смятат, че именно този документ - характеристика на Първанов е прехвърлен от Шесто управнление.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6133 |26.07.2007 Гиньо Ганев се прави на Мерилин в битка на интереси срещу бариерите в курортите . 5| 8099 |24.07.2007 Да се научим да говорим с небесните ангели . 0| 13325 |19.07.2007 Гумени патета – околосветски пътешественици . 5| 23379 |10.07.2007 Линкълн и Кенеди – ирония на съдбата или предопределеност?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads