Реклама / Ads
12| 10044 |09.06.2012 МИСТЕРИИ

Чудо: Наши учени направиха салам против рак

.
Предпазва от рак на кожата и забавя стареенето. Интересна била и разработката за оползотворяването на фасовете от изпушени цигари.
 

Колбаси с ликопен са направили учени от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Естественият антиоксидант, който се съдържа предимно в люспите на доматите, предпазва от рак на кожата и забавя стареенето. Разработката има за цел също така производителите да не влагат в саламите вредни оцветители и да преминат към естествения червен и здравословен пигмент. Това съобщи зам.-ректорът по научната дейност на УХТ доц. Панталей Денев по време на Международния икономически форум в Пловдив, пише в. Монитор.

Природното вещество може да доведе до понижаване риска от развитие на определени онкологични заболявания, включително и рак на простатата. Ликопенът е много полезен и за кожата, като я предпазва от така нар. старчески петна, които се образуват в резултат на оксидативен стрес.

В катедрата по мляко и млечни продукти на УХТ пък се разработва технология за получаване на млечни продукти, обогатени с Омега-3 и Омега-6 киселини. „Популярно казано – вкарване в млечните продукти на олио вместо палмово масло. Това се отнася предимно за кисело мляко и мажещи се сирена. Защото олиото е богато на здравословни киселини”, обясни зам.-ректорът. Друга нова технология, по която се работи в момента, е създаването на храни с инулин, който е пребиотик №1. Доказано е, че подобрява обмяната на веществата, намалява риска от сърдечносъдови заболявания и укрепва имунната система. Това е естествен полизахарид, получаван от грудките и корените на растения, който предпазва и от онкозаболявания.

Храните, в които има извлечен инулин са подходящи както за диабетици, така и за хора с високо кръвно.

Интересна разработка на учените от университета е свързана и с оползотворяването на фасовете от изпушени цигари. След подходяща обработка и пресоване филтрите на угарките стават чудесна изолация на стени. Тя не мирише лошо, защото при преработката филтрите се измивали по специален начин, а катранът и вредните вещества били изхвърляни. Водната маса, с която се промиват филтрите, пък служела като антикорозионно покритие на всякакви метални повърхности.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 19045 |04.06.2012 Ученички харчат девствеността си по интернет за хилядарка . 13| 9190 |05.02.2012 О, чудо: Образ на светец се появи върху дърво . 3| 22011 |27.01.2011 Скални пирамиди в Босна шашкат учените . 104| 54437 |10.09.2008 20 учени и военни в секретна програма за зомбиране на българите*

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads