Реклама / Ads
5| 8563 |25.08.2015 МИСТЕРИИ

И даскалите хващат Терминал 2

.
Терминал 2
И учителите вече стягат куфари за чужбина. Младите с добър английски могат да си докарат до 6000 долара в Канада. Там най-много се търсят математиците. Близо стотина физици преподават формули в САЩ, а началните даскали се котират най-добре на Острова. Данните изнесе лидерът на Синдиката на българските учители Янка Такева.
 
Тя сподели, че в момента имаме заминаващи преподаватели и за Нова Зеландия, където в момента се търсят 10 000 учители.

Разликата в заплащането, което нашите кадри получават навън, понякога е над 10 пъти. В Канада например един преподавател взема 6000 канадски долара, а в Австрия заплащането на учител е 3500 евро и нагоре, докато средният доход на учителя при нас е 530 лева, разказа Такева. В повечето случаи става дума за млади хора, които са се дипломирали неотдавна и владеят добре чужди езици. В момента в нашите педагогически факултети се обучават около 10 000 младежи по данни на Националния статистически институт, като на година завършват около 2000.

Едва 1% от тях обаче достигат до класните стаи. Останалите млади преподаватели или избират работа извън училището, или емигрират. В същото време тази година в българските училища е имало 3500 пенсионирани учители на щат, които са още на работа, защото няма кой да ги замени. Други 2500 се очаква да се пенсионират тази година, а в близките 10 г. в заслужен отдих ще излязат близо половината ни преподаватели.

По думите на Такева образователната ни система вече се оголва не само откъм преподаватели по информатика и английски, които от години традиционно не достигат. Тази година има и силен глад за математици и физици, не достигат и начални учители, възпитатели за занималните и педагози за детските градини. "Тези дни имах разговори с Кърджали, където са обявени 8 места за учители по математика и никой не кандидатства", разказва лидерът на синдиката. 9 пък са местата за физици в същия регион. Учители по езици от Сливен, при това с отличия и награди, пък мигрирали към столицата, като по този начин запушват дупките в големия град за преподаватели по чужд език. Такева разказа обаче, че от тази година за първи път е намалял и броят на учителите, които кандидатстват за едно място. Ако досега средното съотношение беше 12-13 души за щат, то тази година е около 5-6 за място, посочва тя. В същото време обаче има училища, които ежегодно обявяват едни и същи свободни места за преподаватели, тоест текучеството продължава. Такева разказва, че страната ни вече е изразходвала ресурса си от "резервни учители", тоест такива, които преди време са напуснали системата, за да работят в други сфери. След съкращаването на местата там по време на кризата част от тях се върнаха в училище, но и този резерв е изчерпан, посочва тя. Вярно, има преподаватели, които са на борсите, но в много от случаите те са напуснали системата на образованието преди години и вече са се деквалифицирали. Една от причините за този сериозен недостиг е и липсата на средства за сериозно увеличение на учителските заплати. Има и стратегия за развитие на педагогическите кадри, която е приета от държавата, но не е финансирана, което пречи тя да заработи. "Много разчитаме на премиера, който е обещал 20 млн. за десетпроцентно увеличение на заплатите на всички работещи в системата от първи октомври", казва Такева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5805 |24.08.2015 Откриха замразени тела на алпинисти . 1| 5674 |22.08.2015 Виж как се бори следотпускарска депресия! . 3| 6909 |21.08.2015 Учени от Охайо създадоха човешки мозък . 0| 7161 |20.08.2015 Откриха влак със съкровища на нацистите?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads