Реклама / Ads
0| 5472 |29.05.2017 МИСТЕРИИ

Дело за кражба на ”Лада” се точи над 17 години

.
Случай на открадната и нарязана на вторични суровини ”Лада” е сред най-шокиращите примери за забавено правосъдие в отчета на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) за проверени дела за първото тримесечие на годината, съобщи ”Правен свят”.
 

От ИВСС съобщиха, че делото за кражбата на колата, извършена на 1 април 1999 г. пред Военномедицинската академия (ВМА) в София, е продължило 17 години, 3 месеца и 28 дни.

 

Заявленията на пострадалото семейство за нарушаване на правото му на разглеждане и решаване на делото в разумен срок е едно от общо 33, които са преценени за основателни през първите три месеца на 2017 г. Проверка на делото е показала, че то 4 пъти е връщано от прокуратурата за доразследване, а отделно, съдът 3 пъти го е връщал на прокуратурата поради пропуски в обвинителния акт.

 

При третото внасяне на делото, Инспекторатът е констатирал забавяне и от страна на Софийския районен съд (СРС). Преди да го върне на прокуратурата, съдът го гледал цели 4 години и 7 месеца и едва в 16-то заседание видял пропуски в обвинителния акт, заради които го прекратил отново. От ИВСС подчертават, че в случая съдът е следвало да види пропуските още при подготвителните действия за разглеждане на делото.

 

Справка на "Правен свят" показа, че делото е приключило окончателно с решение на Софийския градски съд (СГС) от 29 юли м.г. От него обаче не са останали доволни нито потърпевшите, нито подсъдимият и забавянето на процеса има пряко отношение към недоволството им.

 

СГС е потвърдил присъдата на районния съд, с която извършителят на кражбата е бил осъден на 1 година затвор при първоначален строг режим. Той е бил осъден за кражба при условията на опасен рецидив, за която законът предвижда от 3 до 15 години затвор. Пострадалите са искали от градския съд да завиши значително наказанието на подсъдимия, като изтъкнали, че предишните му осъждания явно не са изиграли поправителна и възпираща роля върху поведението му. От своя страна, осъденият Я. Ц. е молил съда да намали наказанието му на 9 месеца затвор. Толкова време той е стоял в ареста в хода на разследването и при такова наказание няма да влиза изобщо в затвора. Той се мотивирал с това, че от година и половина работи в автосервиз, вече не се занимава с престъпления и връщането му в затвора за още 3 месеца ще попречи на работата му.

 

Градските съдии са решили, че СРС правилно е приложил чл.55 от НК за случаите, в които и най-лекото наказание се явява прекомерно тежко. Като изключително смекчаващо вината обстоятелство и двете инстанции са приели продължителния срок на делото. Градският съд допълва, че става дума и за дело, което не се отличава с фактическа и правна сложност. Отделно от това, подсъдимият не е ставал причина за забавянето му и дори е направил пълни самопризнания, което също е предпоставка за намаляване на наказанието. В същото време, съдът е отчел и отегчаващите обстоятелства с предишни осъждания на извършителя, поради които намира, че по-леко наказание няма да е справедливо.

 

В отчета на ИВСС са посочени още 2 дела за кражби, отличаващи се с изключително бавното им разглеждане. Едното е за кражба на тръби от оградата на къщата-музей "Александър Стамболийски" в София и е продължило 12 години. Близо 11 години пък е отнело разглеждането на дело за кражба на музикална уредба от фризьорски салон в столицата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2351 |16.04.2024 Астрономи идентифицираха най-голямата звездна черна дупка, откривана досега в Млечния път . 3| 4254 |07.03.2024 Българско гостоприемство: Чуждестранни студенти по медицина нападнати в Родопите, объркали ги с мигранти . 0| 4285 |26.02.2024 Американски военнослужещ се самозапали пред израелското посолство в САЩ . 1| 3199 |23.02.2024 Исторически момент: За първи път апарат на американска частна компания кацна на Луната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads