Вторник, 23 Април 2019, 13:21
Реклама / Ads
Frognews
0| 3846 |29.05.2017

Дело за кражба на ”Лада” се точи над 17 години

.
Случай на открадната и нарязана на вторични суровини ”Лада” е сред най-шокиращите примери за забавено правосъдие в отчета на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) за проверени дела за първото тримесечие на годината, съобщи ”Правен свят”.

От ИВСС съобщиха, че делото за кражбата на колата, извършена на 1 април 1999 г. пред Военномедицинската академия (ВМА) в София, е продължило 17 години, 3 месеца и 28 дни.

 

Заявленията на пострадалото семейство за нарушаване на правото му на разглеждане и решаване на делото в разумен срок е едно от общо 33, които са преценени за основателни през първите три месеца на 2017 г. Проверка на делото е показала, че то 4 пъти е връщано от прокуратурата за доразследване, а отделно, съдът 3 пъти го е връщал на прокуратурата поради пропуски в обвинителния акт.

 

При третото внасяне на делото, Инспекторатът е констатирал забавяне и от страна на Софийския районен съд (СРС). Преди да го върне на прокуратурата, съдът го гледал цели 4 години и 7 месеца и едва в 16-то заседание видял пропуски в обвинителния акт, заради които го прекратил отново. От ИВСС подчертават, че в случая съдът е следвало да види пропуските още при подготвителните действия за разглеждане на делото.

 

Справка на "Правен свят" показа, че делото е приключило окончателно с решение на Софийския градски съд (СГС) от 29 юли м.г. От него обаче не са останали доволни нито потърпевшите, нито подсъдимият и забавянето на процеса има пряко отношение към недоволството им.

 

СГС е потвърдил присъдата на районния съд, с която извършителят на кражбата е бил осъден на 1 година затвор при първоначален строг режим. Той е бил осъден за кражба при условията на опасен рецидив, за която законът предвижда от 3 до 15 години затвор. Пострадалите са искали от градския съд да завиши значително наказанието на подсъдимия, като изтъкнали, че предишните му осъждания явно не са изиграли поправителна и възпираща роля върху поведението му. От своя страна, осъденият Я. Ц. е молил съда да намали наказанието му на 9 месеца затвор. Толкова време той е стоял в ареста в хода на разследването и при такова наказание няма да влиза изобщо в затвора. Той се мотивирал с това, че от година и половина работи в автосервиз, вече не се занимава с престъпления и връщането му в затвора за още 3 месеца ще попречи на работата му.

 

Градските съдии са решили, че СРС правилно е приложил чл.55 от НК за случаите, в които и най-лекото наказание се явява прекомерно тежко. Като изключително смекчаващо вината обстоятелство и двете инстанции са приели продължителния срок на делото. Градският съд допълва, че става дума и за дело, което не се отличава с фактическа и правна сложност. Отделно от това, подсъдимият не е ставал причина за забавянето му и дори е направил пълни самопризнания, което също е предпоставка за намаляване на наказанието. В същото време, съдът е отчел и отегчаващите обстоятелства с предишни осъждания на извършителя, поради които намира, че по-леко наказание няма да е справедливо.

 

В отчета на ИВСС са посочени още 2 дела за кражби, отличаващи се с изключително бавното им разглеждане. Едното е за кражба на тръби от оградата на къщата-музей "Александър Стамболийски" в София и е продължило 12 години. Близо 11 години пък е отнело разглеждането на дело за кражба на музикална уредба от фризьорски салон в столицата.

Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Училище в Барселона заклейми „Червената шапчица“, била сексистка 0| 2888 |22.04.2019 . Най-богатият в Дания загуби три от децата си в Шри Ланка 0| 2710 |22.04.2019 . Пчелите в ”Нотр Дам” са оцелели след пожара 0| 3260 |20.04.2019 . Заради змии в офиса му либерийският президент работи от дома си 0| 3545 |19.04.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах