Реклама / Ads
5| 6521 |25.10.2018 МИСТЕРИИ

Арестуват тайно за 48 часа, приеха депутатите на първо четене

.
Източник: БГНЕС
Народното събрание криминализира нелегалното производство на акцизни стоки, като прие на първо четене промени в Наказателния кодекс.
 

С пълно единодушие и без дебати депутатите затегнаха контрола на производството на алкохол, алкохолни напитки и тютюневи изделия, като нелегалното им производство ще се смята за престъпление. В момента се наказват единствено притежанието и продажбата на нелегално произведени акцизни стоки, но не и производството им.

 

С други промени в закона се въвежда и регистрационен режим за машините и съоръженията, чрез които се произвеждат алкохолът и цигарите. Те са през Закона за тютюна и тютюневите изделия, като се предвижда създаване на публичен регистър в Министерството на икономиката, с който ще се определя начина и реда на вписване на лицата, които извършват износ, въвеждане на територията на страната, производство, продажба, предоставяне, предлагане или рециклиране на машини и съоръжения за производство на цигари, цитира БНР.

 

Депутатите приеха законодателни промени, които дават възможност арестите да се пазят в тайна 48 часа. Разследващите ще имат право да не уведомяват близките на задържания. Ще съобщават единствено на адвокат.

 

Поправките са в Наказателно-процесуалния кодекс. Те обаче са прокарани през преходните и заключителните разпоредби на законопроект за промени в Наказателния кодекс, внесен от Министерския съвет, които беше приет днес на първо четене.

 

Дори при арест на дете ще има възможност това да остане тайна от семейството му, но за не повече 24 часа. При задържането на непълнолетен обаче има допълнително условие - за ареста трябва веднага да бъде уведомена и Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), а не само адвокат.

 

По сегашния ред на близките и на работодателя на арестанта трябва да бъде съобщено къде е той. И за възрастни, и за деца "тайният арест" става възможен, когато е "налице неотложна необходимост да се предотврати настъпването на тежки неблагоприятни последици за живота, свободата или физическата неприкосновеност на лице или за да се предотврати ситуация, при която наказателното производство може да бъде сериозно възпрепятствано".

 

С проекта за промени в Наказателния кодекс се въвежда и понятието конфискация на "непряка облага". Текстовете предвиждат отнемане в полза на държавата на "пряка и непряка облага", която е придобита чрез престъпна дейност.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7255 |24.10.2018 На 3-4 ноември извънземните кацат в Хасково . 11| 5739 |24.10.2018 Валери Симеонов се извини, отново отказа да подаде оставка . 1| 4931 |23.10.2018 Откриха в Черно море останки на най-древния неповреден кораб в света . 16| 13618 |21.10.2018 Възглас в мрежата: „Ленин се събуди“, разбуни цяла Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads