Реклама / Ads
1| 10527 |28.08.2010 МИСТЕРИИ

Диаманти за милиони носят прокоба

.
Диаманти, чиято история е свързана с различни мистерии, не са подходящи за никого.
 

Август е месецът, в който се купуват най-много диаманти, твърди ново социологическо изследване в САЩ, разказва днес Монитор. Според него на особена почит са скъпоценните камъни с история, с други думи онези, които са били притежание на крале, бизнес магнати и холивудски звезди. Тяхната съдба е изпъстрена с много загадки и мнозина подозират, че притежават мистична сила, която влияе и на техните собственици. Именно затова експертите по бижута твърдят, че е по-добре да се избират „чисти” диаманти – т.е. такива, които не са свързани с кървави драми и необясними престъпления.

Въпреки това обаче точно тези скъпоценности предизвикват най-голям интерес и струват милиони долари. Колекционери наддават нелегално, за да се сдобият с някой от елмазите, чиято съдба е обгърната с мистерия. Сред тях е т.нар. „Шах”, с който са свързани десетки неразгадани убийства, останали сред най-големите загадки в историята. Голям три сантиметра, той бил владение на няколко индийски владетели, но всички те завършили живота си трагично. Историци смятат, че най-вероятно са убити от своите наследници, за да бъде заграбено богатството им и най-вече именно този прочут диамант. Нямало монарх, който да стигал до дълголетие, след като прибавел фаталния камък в короната си. Затова изследователите са на мнение, че бил зареден с изключително негативна енергия.

„Повечето холивудски звезди дълбоко грешат, като си купуват подобни диаманти – твърди експертът по скъпоценни камъни от Рим Амадео Кантини – те носят силен отрицателен заряд, натрупан от векове и затова не биха могли да бъдат ползвани като талисмани. Много знаменитости смятат, че увеличават славата си, като дават луди пари за подобни находки. Но така само стават жертва на суетата си, защото диаманти като легендарния „Шах” могат да им донесат само нещастие. И това твърдение не е суеверие, защото е доказало истинността си през последните пет столетия”.

Много други изследователи са на същото мнение и смятат, че диаманти, чиято история е свързана с различни мистерии, не са подходящи за никого. В историята има десетки доказателства и сред тях е съдбата на друг легендарен елмаз – „Регент”. Той е бил притежание на повече от двадесет мъже и всички те били или убити, или завършили живота си в разорение и самота. Камъкът, тежащ 410 карата, е открит през 1701 г. в Индия от един роб, който измислил опасен начин да го отмъкне нелегално, като си рани сам бедрото, за да има основание да сложи превръзка. Скрил камъка между кървавите бинтове и тръгнал уж за лекар. Но вместо при него, изтичал при един английски капитан и му предложил камъка срещу възможността да избяга тайно на кораба му. Морският вълк се съгласил, взел го при себе си, прибрал диаманта и след това изхвърлил индиеца зад борда. Но спечелените от лъжата пари не му донесли щастие: той ги проиграл на комар, изпаднал в депресия и се обесил. Следващият собственик – сър Томас Пит - също изгубил късмета си: като бивш пират той предизвикал завистта на десетки разбойници, крадци и дори аристократи, които изгаряли от желание да притежават ослепителния диамант. От страх Пит загубил съня си, отслабнал с двадесет килограма и бил принуден всяка нощ да преспива в различна стая, с нож под възглавницата и вечно вцепенен от ужас, че убийците го дебнат зад вратата. Страховете му се оказали основателни: няколко пъти го нападали и той се спасил на косъм от смъртта. В крайна сметка проумял, че животът му е по-ценен от всякакъв диамант и го предложил на търговец, който от своя страна го продал на Орлеанския херцог. Той се превърнал в негов кръстник и затова камъкът и до днес се нарича „Регент”. Но след покупката разглезеният аристократ бил споходен от беди: загубил внушителни суми на хазарт и решил, че именно диамантът е причина за малшанса му. Затова го подарил на крал Луи Петнадесети, който от този момент започнал да боледува и не след дълго починал. Съдбата на елмаза от този момент е обвита в мистерия: той е ту загубван, ту намиран; крадците му били застигани от неочаквана смърт, а аристократите, които го купували, умирали в бедност и самота. Около брилянта започнали да витаят слухове, че носи прокоба и нещастие, но това не спряло Наполеон, който го заложил, за да може да извърши преврата на 18 брюмер (9 ноември 1799), чрез който се превръща в неформален господар на Франция. Известно е, че великият корсиканец завършил живота си в изолация на о. Света Елена и най-суеверните му поклонници са склонни да вярват, че именно „Регент”-ът е причината за неговия крах. В крайна сметка камъкът бил пратен за съхранение в Лувъра, където е и днес. Пазарната му стойност в съвременна валута се измерва на приблизително 4 милиона евро.

Освен „Шах” и „Регент” и други легендарни камъни са намерени в Индия. Съдбата на повечето от тях е наситена с кървави убийства и мистериозни престъпления, но шампион по загадки в своята история е „Великият могол”. Открит в средата на седемнадесети век, той тежал 800 карата и предизвикал истинска истерия сред тогавашните владетели. Те били готови на всичко, за да го притежават и затова без колебание убивали конкурентите си за това ослепително съкровище. Според летописите на съвременници не били рядкост интригите в семействата на великите моголи, които предавали братята и сестрите си на наемни убийци, за да се докопат до прочутия камък. Но радостта на всеки нов притежател била кратка: той на свой ред бил убиван от свой роднина или наследник на трона.

Диамантът не донесъл радост на никого и много от медиумите през онези години пророкували, че няма да донесе щастие на никого, защото попивал мъката, страха и отчаянието на хората, убивани заради него. На това мнение са и повечето съвременни експерти, които са убедени, че скъпоценните камъни „улавят” емоциите на своя притежател и ги предават на всеки нов собственик. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 20074 |11.08.2010 Траките свалили звездите в Града на вълците . 7| 14123 |13.07.2010 13 юли 2010, вторник – черен ден . 25| 11126 |09.07.2010 Истината за убийството на Борислав . 7| 27271 |03.07.2010 Генетична болест „ражда” вампирите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads