Реклама / Ads

 

0| 7534 |25.11.2017 МИСТЕРИИ

Дойче веле: Русия крие ядрена авария?

.
Източникът на радиоактивното замърсяване в Русия от края на септември е открит, смятат експерти. Данните, с които разполагат, водят до руска фирма в Южен Урал. Но тя отхвърля всякаква отговорност. И не ѝ е за първи път, констатира Дойче веле.
Съответните служби във Франция и Германия първи установиха наличието на радиоактивния изотоп рутений 106 в атмосферата - в края на септември. Федералната служба за радиоактивна защита веднага информира руските власти. Само че те не отговориха нищо, както научи Дойче веле от германското министерство на екологията, защитата на природата и ядрената безопасност. Същевременно Френският институт за ядрена безопасност (IRSN) изчислява, че в атмосферата са изхвърлени между 100 и 300 терабекерела рутений 106. Според специалистите, подобно количество е най-малкото "съмнително" за местното население.

Близо два месеца по-късно - едва на 21 ноември - руската метеорологична служба "Росхидромет" информира за повишено количество рутений 106 в атмосферата в няколко руски области в Южен Урал. От Кремъл обаче съобщиха, че досега нито едно руско учреждение не е информирало за инцидент, при който в атмосферата да е изтекъл радиоактивен изотоп.

Рашид Алимов от "Грийнпийс Русия" е сигурен, че повишеното количество рутений 106 не е изтекло вследствие на авария в някой ядрен реактор. В случай на подобен инцидент в атмосферата биха попаднали и други радиоактивни елементи, казва той в разговор с Дойче веле. Според него, причината е друга - вероятно изхвърляне на ядрени отпадъци. А въз основа на данните от европейските служби и руските метеоролози евентуалният източник на радиоактивното замърсяване може да бъде локализиран сравнително точно. Според тях, той се намира в Южен Урал - в село Аргаяш в региона на Челябинск. Именно там е установено "изключително високо радиоактивно замърсяване", което надхвърля стойностите от предишния месец с 986 пъти. А само на около 100 км северно от Челябинск - близо до Озьорск - се намира заводът за производство на елементи за ядрени оръжия "Маяк". Той е част от руската агенция за ядрена енергия "Росатом", откъдето съобщиха, че нямат информация за инциденти, при които в атмосферата да са изхвърлени радиоактивни вещества.

Бившата ръководителка на руската организиция за защита на околната среда "Планета на надеждата" Надежда Кутепова заяви в разговор с ДВ, че причината за изтичането на рутений 106 е изяснена "до 99 процента". Правозащитничката Кутепова от години наблюдава завода "Маяк" и информира за екологични проблеми. От 2015 година тя живее във Франция, където е получила политическо убежище - след многобройни нападения в родината ѝ.

Експертката предполага, че радиоактивният изотоп е изпуснат в атмосферата между 25 и 26 септември 2017 от инсталация за преработка на високорадиоактивни отпадъци. На 21 ноември обаче "Маяк" информира, че изобщо не произвежда рутений 106 и че не е източник на радиоактивно замърсяване. "Те не произвеждат рутений. Той обаче се получава при витрификацията на радиоактивни отпадъци", казва Кутепова. Тя е убедена, ча рутений 106 е вреден за хората, както и всички други радиоактивни изотопи.

Заводът "Маяк" е най-старата съветска инсталация за преработка на радиоактивни материали. Заводът е известен с многото премълчани инциденти. Серията от катастрофи започва с една експлозия през 1957 година, която надвишава дори ядрената катастрофа в Чернобил, твърди Ана Веро Вендланд. Тя е експерт по т.нар. "закрити градове" в Източна Европа, където са намират ядрени инсталации. Истината за трагедията от 1957 година става достояние на обществеността чак по времето на перестройката. Ана Веро Вендланд подчертава, че и сега истината се прикрива и до обществеността не достига никаква информация.

"Грийнпийс Русия" също се оплаква от липсата на информация. "Фактът, че е измерено повишено киличество рутений 106 говори, че някъде в инсталацията има теч. Инцидентите трябва да бъдат разследвани", казва Рашид Алимов. Правозащитната организация настоява руска прокуратура да започне разследване за евентуално прикриване на ядрена авария. "Грийнпийс Русия" настоява да бъде проверена и системата за наблюдение на радионуклеиди в атмосферата, за да се изясни дали изобщо е в състояние да регистрира инциденти. "Ако източникът на радиоактивното замърсяване не може да бъде идентифициран, възниква въпросът дали властите изобщо могат да реагират на ядрени аварии", заключава Рашид Алимов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 4118 |24.11.2017 Тереза Мей нарече Русия враждебна държава . 6| 4068 |23.11.2017 Меркел: Германия е заинтересована от отношения с Русия . 3| 4467 |23.11.2017 Русия за Ратко Младич: Присъдата заплашва Балканите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ