Реклама / Ads
1| 6532 |18.11.2017 МИСТЕРИИ

Доклад: Служители без опит и нужната квалификация назначавани в НЗОК

.
Служители на НЗОК са назначавани на ръководни позиции във фонда, без да притежават нужната за това квалификация и опит. Това става ясно от доклад на инспекторат на фонда, разглеждащ контрола върху дирекция „Счетоводство и човешки ресурси“, пише Zdrave.net.
 

 Докладът разглежда периода 01.08.2012 до 22.11.2016, а основният обект на извънплановата проверка на инспектората е административният контрол върху дейността на дирекция „Счетоводство и човешки ресурси“ и по-конкретно „Човешки ресурси“ в Централното управление на НЗОК.

 

От него става ясно, че служители без нужната квалификация са назначавани на  позиции в касата, като нарушението се повтаря през годините. „Част от длъжностните характеристики за една и съща длъжност в отделите към контролните дирекции, изискванията за заемане на длъжността, основните цели, области на дейност, преки задължения и други задължителни реквизити са еднакви. При проверка на досиетата се констатира несъответствие на изискуемата по длъжностна характеристика професионална област с притежаваната от част от лицата, назначени на съответната длъжност към 01.08.2012 г.“, е разписано в доклада, като се посочва, че същото нарушение е допуснато при последващи назначения към 2016-та година.

 

Друго несъответствие, констатирано при проверката на дейността на отдел „Човешки ресурси“ през 2012 г. , е заемането на длъжности от служители без изискуемия професионален опит към момента и с по-висока степен на основна месечна заплата. Тоест, е разписано в доклада, на длъжност „главен експерт“ са назначавани лица, които не притежават нормативно определения минимум от четири години професионален опит в съответната област, заложена в длъжностната характеристика. При тези обстоятелства служителите е трябвало да заемат длъжността „младши експерт“ със съответната степен на ОМЗ, е отбелязано в проверката.

 

Любопитен момент в доклада е свързан с конкретен случай на освобождаване на служител от системата от НЗОК и назначаването му след по-малко от месец в същата, след като обаче той се е възползвал да получи обезщетение в размер на шест заплати през септември. Служителят е работил в централното управление на касата и е освободен по текст от Закона за държавния служител, който регламентира прекратяване на служебното правоотношение на държавен служител срещу обезщетение в размер на не повече от 6-кратния размер на последната получена месечна основна заплата. Именно от този член се е възползвал и въпросният чиновник, който обаче още в началото на октомври е кандидатствал за работа в столичната каса, където е и назначен. По случая проверяващите посочват, че нарушения няма, но отбелязват в доклада си, че той е в разрез с „нормативната етика“.

 

И още, четем в доклада, от извършената проверка относно провеждане на конкурсни процедури в отдел „Човешки ресурси“ е видно, че има разминаване в изискванията за заемане на длъжността по длъжностна характеристика, връчена на кандидатите и протоколите на комисията за допуснати и недопуснати кандидати. В няколко обявления за конкурси за длъжност „главен експерт“ са спазени минималните изисквания за заемане на длъжност – „бакалавър“, а в протоколите на комисията минималните изисквания са посочени  „магистър“, с което е опорочена процедурата по провеждане на конкурсни процедури.  Относно конкурсни процедури, проведени в ЦУ на НЗОК се констатира, че има допуснати кандидати до конкурс, които не отговарят на минималните изисквания за професионален опит за длъжността, за която кандидатстват“, пише още в доклада.

 

В заключение докладът излиза с препоръки към директора на отдел „Човешки ресурси“, а именно – да  се преведат в съответствие длъжностните характеристики на служителите в Централното управление на касата в частта професионална област или длъжностите им да бъдат заети от лица, отговарящи на изискванията за професионална област. Друга препоръка е да се упражнява стриктен контрол по провеждане на конкурсни процедури в НЗОК. Цялостната оценка, която инспекторатът дава на отдел „Човешки ресурс“ е „незадоволителна“. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 10540 |07.10.2017 Доклад: Пътищата у нас са по-лоши от Танзания, Алжир и Мали . 3| 6754 |11.07.2017 Служители на „Пикадили” без заплати от половин година, излязоха на протест . 0| 4610 |09.12.2016 Изкуствен интелект може да замени служителите в банките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads