Реклама / Ads
0| 10186 |25.05.2015 МИСТЕРИИ

Древните канибали готвели човешкото с чили

.
Източник: inSing.com
Учени от Испания и Мексико са установили как именно са готвили месото на жертвите по време на канибалски ритуали в древно Мексико.
 
През IV век пр. н. е. индианците са пекли и варили месото, като са го посипвали с чили, анато и други подправки. Това показва цветът на костите, открити от археолозите, съобщава сп. Archaeometry.

Групата испански и мексикански учени е работила с останките на 18 души, намерени в Тлателкомила (недалеч от Мексико Сити). На парчета от черепи и древни кости, датиращи от VI-IV век пр. н.е., са били открити следи от порезни рани, травми и от термична обработка (признаци за канибализъм).

Далеч по-интересен за учените е бил червеният и жълт оттенък на костите – тези цветове те са придобили преди погребението, са установили археолозите.

Изучавайки структурата, морфологията и текстурата на костите, експертите са отделили сварените останки от изпечените.

"При варене солите в костите (хидроксилапатити) се разтварят, а колагенът излиза на повърхността. Костите с червен цвят са принадлежали на хора, чието месо е било изпечено: при печене се повишава температурата на кръвта и сокът на месото се попива в горния слой на костите", обясняват учените.

По думите на археолозите, жълтият цвят на костите се дължи на подправките, с които са били варени: анато, тиквени семки и лют червен пипер. Смес от тези подправки съдържа каротиноиди – пигменти с растителен произход.

За да проверят хипотезата си, учените са сварили говежди кости, като във водата са добавили анато (тази подправка и до днес се използва в мексиканската кухня). След приготвяне костите са придобили същия цвят, както и намерените в Тлателкомила.

Учените отбелязват, че при обработката на човешко месо в древно Мексико са били използвани същите рецепти, както и при готвенето на царевица и на други традиционни блюда. Етническата принадлежност на групата, на територията на която са намерени костите, засега остава неизвестна.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 12531 |03.05.2015 Как древните скандинавки губили девственост? . 3| 6903 |06.05.2014 Как древните египтяни построили пирамидите . 16| 10394 |17.10.2007 Мистериозните рекорди на древните българи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads