Реклама / Ads
18| 6340 |01.12.2020 МИСТЕРИИ

Фандъкова: Нямаме сериозен проблем с мръсния въздух

.
Източник: БГНЕС
София остава градът с най-мръсен въздух в Европа. Днес не оглавяваме световната класация, но часове наред оглавявахме тази в ЕС. Междувременно обаче тази сутрин столичния кмет Йорданка Фандъкова заяви в ефира на Нова телевизия - в момента нямаме сериозен проблем с чистотата на въздуха.
 

Страната ни попада в топ на градовете в света по завишени нива на фини прахови частици, а въздухът остава опасен за дишане. Преди нас е само хърватската столица Загреб, която в продължение на часове бе преди нас и не попадаше дори в топ 10. Въпросът обаче остава - защо София е най-мръсният град в Европа вече дни наред.

 

Според индекса на швейцарската технологична компания IQAir днес в българската столица са отчетени 74 µg/m³. Това е в пъти по-малко от рекордните над 300 µg/m³ през уикенда, но въпреки това до извод "няма проблем с чистотата на въздуха" не може да се стигне.


.

"Проблемът с качеството на въздуха е най-важният проблем през последните години за нас и моята най-голяма грижа. Въпреки че имаме чувствително подобрение за последните години, за миналата година постигнахме средногодишната норма при замърсяването. Да се генерализира не е добре. В момента ние нямаме сериозен проблем с чистотата на въздуха. Но, разбира се, че на мен ми се иска да няма такива огромни пикове - преди два-три дни бяха огромни. Установи се в химичния състав на фините прахови частици е горенето на твърдо гориво. Не само това ни доближава до Бангладеш. Комплекс от причини води до това", посочи Фандъкова.

 

Столичният кмет заяви, че ще се промени промяна в механизма за въвеждане на мярката "Зелен билет" за градския транспорт в София, който ще стане много по-гъвкав. От това в действителност има огромна нужда, но обикновено в тази посока се действа постфактум.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6523 |01.12.2020 ВОЛЯ атакува отказа за отстраняване на осъдения кмет на Калояново . 30| 15556 |26.11.2020 Валери Симеонов към Караянчева: Цвета, Цвета - прелестно цвете на пустинята . 9| 6525 |25.11.2020 В парламента: Валери Симеонов викна РЗИ да глоби Павел Шопов, защото няма маска . 0| 6253 |16.11.2020 ”Спейс Екс” изстреля успешно астронавти на мисия до МКС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads