Реклама / Ads
12| 9189 |21.12.2007 МИСТЕРИИ

Фаталната дата 21.12. - ден на трагедии и помъдряване

.
Ужасяващи събития бележат днешната дата през последните 110 години. През 1898 г. Мария и Пиер Кюри откриват радиоактивния метал радий, съдържащ се в урановата руда, и така дават шанс на най-кошмарният инструмент за убиване - атомната бомба.
 

На същата дата, но през 1971 г. при излитането си от летище София самолетът на БГА Балкан Ил-18 катастрофира и загиват 30 души. Сред тях е суперзвездата на българската естрада Паша Христова. Оцеляват колегите й Мария Нейкова, Борис Годжунов и Янка Рупкина. Всички те, заедно с оркестър „София" и фолклорен ансамбъл „Аура", трябва да заминат за дните на българската култура в Алжир. Самолетът току-що е излязъл от ремонт на въжетата, с които се управляват елероните. Оказва се обаче, че не е извършен качествено. Когато машината набира скорост за излитане и се отлепя от пистата, се появява силен страничен вятър, който я накланя на една страна. Пилотът се опитва да компенсира вятъра и да наклони самолета на другата страна, но поради факта, че техниците са объркали именно тези въжета, като са ги свързали неправилно, самолетът се накланя още повече. Удря крилото си в пистата, то се счупва, целият самолет избухва в пламъци и пада. Част от пътниците се спасяват, Борис Годжунов е със счупени крайници, Янка Рупкина има леки изгаряния.

 

lokarby.gif На 21 декември 1988 г. пък либийски терористи взривяват бомба на борда на американски самолет Боинг 747, който експлоадира във въздуха над Локърби, Шотландия. Загиват 270 души от 21 страни, включително 11 жители на Локърби. Повечето от пътниците са американски граждани. Първоначално се смята , че атентатът е дело на Народния фронт за освобождение на Палестина, подозират се правителствата на Иран и Сирия. По-късно уликите насочват към двама служители на либийските служби, действащи в Малта. Според разследването ден преди атентата те летят от Триполи до Малта, където поставят взривното устройство. Това са Абдел Басет и Ламен Халифа. На 31 януари 2001 г. Басет е осъден на доживотен затвор. Халифа е оправдан и при завръщането му в родината Муамар ал-Кадафи го посреща с почести и го гощава със специално заклана камила. През август 2003 г. Либия официално признава отговорността си и се съгласява да изплати около 2,7 млрд. щатски долара компенсация на близките на жертвите.

На същата черна дата през 2001 г. в софийската дискотека Индиго загиват седем деца вследствие на задушаване. Издъхват 6 момичета и 1 момче на възраст между 10 и 14 години, които искат да се веселят на коледния купон на двама рапъри. Защо? Стотици деца се блъскат в пътека между метални мантинели пред заведението. Студено е, някой се подхлъзва по стълбите преди завоя близо до входа. Първите паднали повличат след себе си останалите, отзад пък ги притискат напиращите да влязат. На този завой се намират седемте загинали. Малко по-нагоре са 15-те ранени, изнесени на ръце и закарани в "Пирогов". indigo.jpgВиновни в затвора няма. Един от обвиняемите получи условна присъда, втори плати глоба, останалите са обявени за невинни.

Прогнозите за бъдещето също са черни. На 21.12.2012 г. завършва поредният пълен цикъл на календара на маите и според някои изследователи тогава ще настъпи краят на света. В нощта срещу 22 декември магнитното поле на слънцето рязко ще се промени и ще предизвика мощни изригвания, обясняват Патрик Джерил и Джино Ратинкс в книгата си "Пророчеството на Орион". Тогава огромни пламтящи потоци ще се отделят в пространството, в резултат на което полюсите ще се обърнат и Земята ще започне да се върти в противоположна посока. Това ще предизвика огромна приливна вълна, която ще убие почти всички живи същества. Учените са установили, че на всеки 12 000 години магнитното поле на Слънцето внезапно се обръща, което води до огромни катаклизми и посочват за пример ледниковия период. Кои ще оцелеят? През Апокалипсиса, или времето между световете, хиляди хора ще преминат през дълбоки лични промени, вярват изследователите на древни цивилизации. Във всеки момент ние вземаме малки или големи решения, основаващи се на страх или на любов. Ако човек следва чувствата и интуицията си, благородството на сърцето си, а не хладния разум, взима по-правилно решение. Мислите са много важни и повлияват всекидневния ни живот. Ако те са негативни спрямо другите, и ние ще привлечем такива. Ако са положителни, такива хора и събития прииждат към нас, обясняват запознати с философията на маите. Ето защо е толкова важно човек да премахне ненужните отрицателни и осъждащи мисли. Човечеството трябва да се събуди от кошмарния си сън, изпълнен с агресия, егоизъм и омраза, които то невежо нарича живот. Eдно от предизвикателствата е да прояви своята проницателност и способността си да различава, да търси скрития подтекст защо една или друга информация му се поднася. Днес истината се заглушава по всевъзможни начини, съзнанието е манипулирано и приспивано от различни сили. Важно е в какво вярва човек, дали следва сърцето и интуицията си или интелекта, чрез който често се заблуждаваме. Този, който следва посоката за изцеляване на Земята от агресията и омразата, от страха и бездушието, ще отхвърли чуждите на сърцето му мисли. Tака според пророчеството, заложено в календара на маите, някои ще преминат отвъд омагьосания кръг на парите и времето, като освободят съзнанието си от всякаква негативност и отворят път към новия свят - на безмерната любов.
Още едно доказателство за трагичността на датата 21.12. е следващият ден 22.12. - тогава през 1849 г. в последния момент е отменена екзекуцията на гениалния руски писател Фьодор Достоевски. Благодарение на това, че оцелява, той създава гениалните си творби "Престъпление и наказание", "Братя Карамазови", "Идиот" и "Бесове". Осъден е, защото участва в нелегалното печатане на призиви към селяните и войниците за борба срещу властта. Арестуван е на 23 април 1849 г., прекарва 8 месеца като следствен в Петропавловската крепост. Осъден е на смърт и заведен до мястото за екзекуция, където обявяват, че наказанието му е заменено с 4-годишна каторга.
dostoevsky_perov_1872.jpg

През вековете нумеролози, астролози и философи са опитали да обяснят трагичността на цифрата 21.12. Авториртетният френски историк и един от родоначалниците на спиритуализма Жан Приор разяснява, че числото 12 символизира съвършенство, постигната цел, пълнота, цялостност. Религията и правото са почитали 12: 12 велики богове, 12 подвига на Херкулес, съответстващи на преминаването на Слънцето през зодиакалните знаци, 12 помещения в египетския лабиринт, 12 скъпоценни камъка от нагръдника на Великия жрец, 12 етапа в човешкия живот според будизма, 12 плододавания на дървото на живота. Също има 12 римски жреци около Върховния жрец, 12 ученици на Конфуций, 12 ученици на Христос, 12 рицари на кръглата маса, 12 маршала на Наполеон. Числото 21 пък е метафизично и се явява сбор от числата от 1 до 6, изписани по страните на зарчето за игра, обяснява още Жан Превер. НО ... Сами по себе си числата 12 и 21 са позитивни, но съчетани като датата 21.12. се отразяват в негативна огледална двойка. Влизането в огледалото означава преминаване в отвъдното - или временно посредством раздвояването, или окончателно чрез смъртта, обяснява Жан Приор. И допълва, че Огледалото, символ на земните води, ни казва: "Аз отразявам висшите води - това долу е като това горе. Нещата на вашата планета се обясняват единствено с нещата на небето".
Сборът на цифрите и в числото 12, и в числото 21 е 3. А то е символ на метафизичния и субективен свят, който търси себе си в обширната материя - обяснение, което ни връща към теорията на маите за човешката душа. Да, 3 е цифра на съвършенството, най-свещената цифра, свързана със Слънцето и с богиня Атина. "Вселената се определя от цифрата три", твърди Питагор. "Три е всичко", добавя Аристотел. Символизира реализма, среща се в реалността на физическия свят: 3 елементарни частици - протон, неутрон, електрон, 3 състояния на материята - течно, твърдо, газообразно, 3 измерения на пространството и времето, 3 човешки раси. Но в същото време носи в себе си заряда на единицата - неделимостта, единственото и на двойката - източник на грешки и обърквания, възпряващите се един срещу друг като техен сбор. Анализирайки последствията от тройката, Жан Приор обяснява: "Ние живеем в състояние на постоянна катастрофа затова, защото съвременното човечество е изгубило чувството за символа, а следователно за реда и свещеното. Ние сме в свят, в който всеки прави и говори каквото му хрумне и по какъвто и да е начин. Редът ще се възвърне, но с цената на какви изпитания!" Освен това общият сбор на двете цифри 21.12 е шестица - доста спорно число. Според Петър Дънов то е символ на непълнота и на илюзии. Показва, че трябва да сме милостиви към всички същества, защото е създадено от 2 по три - в него са майката и синът. Шестицата е човекът и разумът: "Съзнанието на човека да стане жива душа дойде в шестия ден". При 6 вярваш на всичко и живееш в илюзии, допълва Учителят. А точно от това трябва да се откъснем и да заживеем в хармония. Може би някои от нас ще успеят да го направят на 21.12.2012 година!

Анета Динева 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6661 |12.12.2007 Анонимна картина се оказа творение на Караваджо . 3| 7432 |07.12.2007 На 9-ти сутринта - пак боли глава . 21| 9926 |12.12.2007 Холивудският мачо Антонио Бандерас: „Who the f..ck is Borisov?” . 17| 13461 |04.12.2007 Спомен за Панайотов – „случайният държавник”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads