Реклама / Ads
2| 12556 |30.11.2016 МИСТЕРИИ

ФРОГОКО: Гафовете на Москов, които обезглавиха здравеопазването

.
д-р Петър Москов
Д-р Петър Москов ще остане в историята като най-вредният здравен министър, единодушни са медици. „Москов забърка кашата, от 40 години съм в системата и с основание мога да кажа, че такава каша никога не е имало”, това са думи на д-р Димитър Маринов от общинската болница в град Левски, зад когото застават повечето от неговите колеги.
 

Кашата д-р Москов забърка със здравната карта, турските ваксини, пръстовите отпечатъци... Вижте по-големите и значими за здравеопазването грешки на здравния министър.

 

Здравната карта

Здравната карта се създаде, за да се прави селективно договаряне с Касата. С нея се създава корупционен механизъм. Най-вероятно целта е да се изрекетират частните болници. Именно това е впечатлението, което тя остава у пациенти и лекари. И затова се заведоха редица дела срещу нея. ВАС се произнесе, че тя е противоконституционна, но въпреки това тя бе приета. Съдът прие, че тя е нищожна – това е най-тежкият порок, който може да съществува. Много по-силен е от незаконния. Когато е незаконно нещо, изобщо не поражда правни последици, а когато е незаконносъобразно – се пораждат и се отменят, но занапред, обясни адвокат Христина Николова, оспорвала прилагането й.

Здравната карта е пагубна за пациента, защото тя му отнема правото да се лекува в която болница пожелае в страната. Той ще бъде задължен да ползва само тази в неговото родно място. Може да бъде хоспитализиран в друга само при условие че има свободни места, а това е слабо вероятно заради орязаните от здравния министър болнични легла.


Турските ваксини

Именно заради тях Москов е с 3 повдигнати обвинения от прокуратурата. Първото е за длъжностно престъпление по чл. 282 затова, че е приел неразрешени за употреба ваксини "Еувакс" и "Пентаксим" на 9 юли 2015 г. Второто е свързано отново с длъжностно престъпление - не е заплатил изнесената в Турция БЦЖ ваксина чрез свключване на договор за дарение на 5 млн. дози. Съучастник в тези две престъпления според прокуратурата е и заместникът на Москов Адам Перенски. Третото обвинение за безстопанственост по чл. 219. То е свързано с факта, че не е осигурил контрол при производството на ваксината "ТетаДиф". Припомняме ви, че един милион дози голи ампули бяха открити в нелегална база в столичния квартал „Люлин”.

 

Ето предисторията:

За шесткомпонентната ваксина „Пентаксим” Москов излъга, че е дарение, а после се оказа, че е бартер. Ваксината има следната структура – първите пет компонента са в така наречената Пентаксим ваксина. Шестият компонент е отделен – той е за хепатит В. Петте компонента са производство на „Санофи Пастьор” – Франция. Само че това не е оригиналният Пентаксим на „Санофи Пастьор”. Това, което е изнесено в Турция, и след това ни е дадено като дарение – представлява една оригинална ампула за хемофилус имфлуенце, а останалите 4 ваксини са общ субстрат, който се опакова от друг завод в Турция. Този завод обаче няма лиценз за добра производствена практика, която е задължителна за всички членове на Евросъюза и такъв продукт не може да влезе на територията на европейската общност. Именно затова Изпълнителната агенция по лекарствата е отказала да даде разрешение за тази ваксина за внос. Тя е дала разрешение само за петия компонент. Понеже няма разрешение за тази ваксина, тя е внесена незаконно на територията на България.  Вторият проблем тук е с шестата компонента – срещу хепатит В, известнен като „Еувакс”. Тази ваксина изобщо не може да влезе в употреба, тъй като съдържа живак, който е 5 пъти над допустимата норма по нашето законодателство. Тя трябва да бъде унищожена от съответните органи. Москов се опита и тук да излъже – каза, че не била за деца.

 

Третият проблем с турските ваксини е обратният износ. С БЦЖ ваксините има документална измама, тъй като в една от партидите за износ, бе намерен фалшив документ. Агенцията не е издала такъв документ. Стои въпросът кой е направил този фалшификат и защо толкова се е бързало да се осъществи износа за Одрин.  Има притискане на управител и на независима държавна фирма да направи дарение. Има разлика в цената, по която е изнесена ваксината и по която се продава в Турция.


Пръстовите отпечатъци 

Заради тях в ЕС няма да имаме свободно движение -  здравният код в Европа няма как да бъде разпознат, защото те не работят със скенери за пръстови отпечатъци. Тогава няма как да се извършат плащанията между здравните каси на двете страни и ще искат от нас пари.

 

Освен това отпечатъците са в нарушение на директива 2016/ 680 на Европейския парламент. Няма нареждане и на МС да уреди достъпа за пръстовите отпечатъци. Законодателят не е възложил нито на МС, нито на здравния министър, нито на НЗОК да дава указания за прилагането на отпечатъка, което е задължително.

 

Комисията за защита на личните данни също е дала становище за пръстовите данни. Тя е казала, че допуска събирането на данните на хората, но ако има други условия. Едно от тях е, че трябва да има други възможности. Трябва, ако откажеш да си дадеш пръста, да можеш да се регистрираш чрез ЕГН. НЗОК обаче задължава да се даде отпечатък при влизане и излизане от болницата. Управителят на Касата д-р Глинка Комитов разписва инструкция за убеждаване на пациента да сложи пръста си в апарата. С нея обаче той не може да отмени служебния рамков договор. Това означава, че Касата няма да плати за лечение при отказ да се направи пръстов отпечатък.

 

Именно заради редицата нарушения, които бе извършил здравния министър с въвеждането на пръстовия автентификатор, ВАС отмени пръстовите отпечатъци и спря действието на наредбата за тях. Определението за спиране обаче бе обжалвано от МЗ, с което се отлага даването на отпечатъци.

 

Всички вреди от пръстовия отпечатък ще бъдат компенсирани със стара дата. Пациентите, които са висели на опашки, и са загубили заплатата си за деня например, ще могат да бъдат обезпечен, обясни адв. Христина Николова.


Пакетите

С тях се премахва равнопоставеността. Финансово ще бъде покрит само първият здравен пакет. За допълнителния най-вероятно парите няма да стигат, предполагат медици и предлагат: основният пакет да е платен от Касата на 100 %, а допълнителният да е с доплащане. При сегашното положение, ако не искаш да чакаш, плащаш целия основен пакет. Листата за втория пакет ще стане безкрайна. Не му е осигурено финансирането – ако останат пари ще се работи по допълнителния. Така се принуждават хората да си плащат лечението.


Аптекарите лекуват

С наредба 10 здравният министър иззе правото на лекарите да определят с кои медикаменти да лекуват. Това ще правят фармацевтите. На аптекарите им се делегира правото да преценяват с коя от търговските лекарствени марки ще се лекува пациента. Така има опасност да се предлагат тези медикаменти, от които фармацевтът има голяма печалба. След като лекарят е изписал международното непатентно име на лекарството, фармацевтът избира неговото конкретно търговско име. Това се отнася на практика само за лекарствата, които са паднали от патент.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4728 |30.11.2016 Фрогоко: Депутатите набързо приеха скандалното следене на „бедстващи” . 5| 8571 |30.11.2016 Фрогоко: Ненчев продължи Ньойския* марш на армията . 2| 7653 |29.11.2016 ФРОГОКО: Безплатните илачи срещу високо кръвно – опасен пиар на Москов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads