Реклама / Ads
14| 5391 |16.06.2016 МИСТЕРИИ

Фрогоко: Шок! Всеки 10-и в Германия иска фюрер

.
Германия през 2016 година: Всеки десети германец иска фюрер, който да ръководи със силна ръка в името на всеобщото благо. 11% от всички германски граждани вярват, че евреите имат прекомерно влияние. 12% са на мнение, че германците превъзхождат другите народи по природа. Една четвърт от поколението 30 в Източна Германия е настроено враждебно към чужденците. И една трета от германците, определят страната си като опасно пренаселена с чужди.
 

Данните са от изследване върху десния екстремизъм, направено от Университета в Лайпциг и цитирано от авторитетния „Der Spiegel”. Изследването носи заглавие „Непокорната средна класа” („Die enthemmte Mitte”) и е част от по-дълъг проект за изследване на политическите настроения в Германия, който е започнал в далечната вече 2002 г. Последните резултати от него заслужават размисъл.

 

„Все още голяма част от населението изразява готовност да отхвърлят и да преследват онова, което считат за чуждо и извън нормата”, пишат Оливър Декер и Елмар Брелер, двама от издателите на студията. „От средната класа на обществото, която за дълго беше смятана за защитно поле на демокрацията, междувременно започва да се оформя голям антидемократичен потенциал. Онова, което в миналото Национал-демократическата партия на Германия не успя да постигне, днес стана възможно „Алтернатива за Германия”, тя успя да мобилизират избирателната сила на тази обществена прослойка.

 

Десните екстремисти разпознават в „Алтернатива за Германия” нова родина, казва Декер в разговор с SPIEGEL ONLINE. „При нацистите и десните екстремисти нивото на мислене се движи по ръба на обществото. Това обаче не се среща, много разпространена е идеологията на народното мислене”, обяснява той.

Независимо че в студията се отчита омразата към мюсюлманите, към търсещите убежище, към синти и цигани, се прави и изводът, че е налице повишаване на съзнанието на гражданското общество и то е станало по-силно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5464 |01.04.2016 Сняг затрупа Германия . 10| 6425 |18.02.2016 Манолова обяви награда за всеки, който разчете фактурите за парно . 6| 19630 |03.01.2016 Мъж на 114 години е здрав и яде всеки ден 5 храни . 6| 6660 |14.11.2015 В Германия задържаха съучастник на терористите?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads