Реклама / Ads
1| 5376 |30.01.2017 МИСТЕРИИ

ФРОГОКО: Тръмп ”нахлу” в Йемен и „обезглави” лидер на „Ал Каида”

.
Американски командоси са нападнали база на терористичната организация AQAP, която е част от „Ал Каида”, в Йемен. При атаката е загинал войник. Това се случва само два дни след забраната на Тръмп мюсюлманските граждани от седем държави да посещават САЩ.
 

Нападението е извършено с бойни хеликоптери „Апачи” в източната провинция Байда и по-конкретно в село Якла. На прицел на американските военни са били жилищни сгради, джамии, училища, болници, използвани от бойците на „Ал Каида”. Американските военни съобщават, че лично Тръмп бил наредил да бъде извършена атака срещу терористите в Йемен. Резултатът от военната намеса са 14 убити терористи.

 

Трима американски войници били ранени в сражението. Армията е успяла да приземи вражески хеликоптер и да го унищожи.

 

Американските военни отричат да има цивилни жертви. Местните лекари съобщават обаче за 30 загинали, сред които 10 жени и 3 деца. Местните власти посочват, че са загинали 41 бойци на „Ал Каида”, както и осем убити жени и деца.

 

AQAP призна, че един от техните лидери, Абдул Рауф ал-Дхабаб, е бил убит при нападението. Според очевидци американски дрон е трябвало да бомбардира убежището на терориста, но след това американски войници са пристигнали с хеликоптери и са започнали да унищожават къщи.

 

Под мъртвите деца била намерена осемгодишната Нора Ал Аулаки. Тя е дъщеря на родения в САЩ командир на "Ал Каида" Ануар ал Аулаки. Той е бил убит през 2011 г. при безпилотна самолетна атака на САЩ в Йемен.

 

Атаката е първото използване на специални части на САЩ в Йемен от декември 2014 г. През последните години американската армия е извършила десетки удари с дрон срещу позиции на AQAP. При тях били убити стотици бойци и цивилни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4101 |29.01.2017 Тръмп: Вижте какво се случва в Европа, имаме нужда от здрави граници . 5| 3900 |29.01.2017 Меркел осъди антиимигрантската политика на Тръмп . 8| 8494 |29.01.2017 Тръмп наложи петгодишна забрана за чужди лобисти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads