Реклама / Ads
1| 5565 |05.10.2017 МИСТЕРИИ

Японска журналистка почина след 159 часа извънреден труд за месец

.
Служителка на японската национална телевизия NHK е починала вследствие на преработване, след като е работила извънредно 159 часа за един месец, пише британският в. „Гардиън“, цитиран от БГНЕС.
 

Мива Садо, на 31 години, е работила в централата на телевизионния канал в Токио и за един месец си е позволила да вземе само два почивни дни. Тя умира от сърдечен удар през 2013 г., но едва сега работодателят й прави случая публично достояние, по искане на нейното семейство. Малко след инцидента службата за трудови стандарти в Япония обявява, че тя е претърпяла „кароши“ – смърт от преработване.

 

Младата жена е работила като политически репортер и в месеците преди смъртта си е отразявала избори в страната през юни и юли 2013 г. Смъртта на Садо се очаква да окаже нов натиск върху японските власти за справяне с големия брой смъртни случаи, причинени от прекомерна работа, която се очаква да се полага от много служители в Япония.

 

Новината идва две години след друг подобен случай, при който млада служителка на рекламната агенция Dentsu се самоуби вследствие на прекомерния стрес от работата си. През април 2015 г. 24-годишната Матсури Такахаши отне живота си, след като е работила извънредно над 100 часа в месеца преди смъртта си. Няколко седмици преди това тя е написала в социалните мрежи, че иска да умре и е „физически и психически разбита“.

 

Нейният случай предизвика национален дебат за японската работната култура, при която често пъти служители са принуждавани да работят извънредно дълги часове, като по този начин те засвидетелстват своята отдаденост, дори и да има малки или никакви доказателства, че подобна дейност допринася за продуктивността.

 

Правителството на премиера Шиндзо Абе предложи да сложи таван на броя часове извънреден труд на месец от 100 ч. и да въведе наказания за компаниите, които позволяват на своите служители да прехвърлят това ограничение – мерки, които според критици все още излагат работниците на риск.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9037 |21.07.2017 Чудо! Тялото на починалия преди 28 години Салвадор Дали е непокътнато . 1| 13888 |16.07.2017 Внезапно почина зам.-командирът на поделението в Благоевград подп. Пламен Пацов . 3| 10792 |20.06.2017 Почина американският студент държан в севернокорейски затвор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads