Реклама / Ads
12| 12566 |23.08.2008 МИСТЕРИИ

Имоти с надути цени стоят непродаваеми у нас, интересът е към Гърция

.
Ваканционните имоти по нашето Черноморие държат доста високи цени. Презастроеността и липсата на инфраструктура гонят купувачите. В съседна Гърция цените са същите, но място за сравнение не може да има.
 

У нас както и в другите европейски страни се наблюдава една цикличност в цените на имотите. Тенденцията за бърз ръст непосредствено след влизането ни в ЕС и след това застой и дори спад бе предречена от редица експерти в бранша. За миналата година България беше първа в списъка на страни с най-висок ръст на цените  на недвижимите имоти. Повишението е било между 30 и 35%, като изпреварихме по търсене на жилища дори китайския град Шанхай, който до тогава оглавяваше класацията. Тази година нещата обаче вече стоят малко по-различно. Търсенето се е поуспокоило и се очаква застой на цените на имотите, прогнозират имотни агенции. Въпреки това обаче се наблюдава практика на изкуствено завишени цени на имоти в големите атрактивни градове и курортите.

Има дори фрапиращи оферти, при които цената на кв.м. имот стига до 3000 и нагоре евро. Впечатление прави, че за малко повече от година и половина у нас пазарните цени на жилищни и ваканционни имоти не само са настигнали, ами дори и задминали тези в някои европейски страни.   

Цените на имот в гръцките курорти са приблизително същите както у нас например. Разликата обаче е, че в България повечето инвеститори не обръщат сериозно внимание на инфраструктурата, съпътстващите забавления и екстри към имота, докато при съседите ни за същите средства клиентът може да се сдобие със сходен по квадратура имот, но и всичко останало ще е уредено. Цените там са напълно съизмерими с тези на ваканционните имоти по нашето крайбрежие, а често дори са  по-ниски.  

Ето защо международната кантора за недвижими имоти Europolis е установила при анализ, че закупуването на ваканционен имот в Гърция носи по-голяма печалба на собствениците, отколкото по родното Черноморие.

Според тях предимство е, че курортният сезон в Гърция трае от април до късния октомври и имотът може да се отдава по-дълго време под наем. Освен това, населените места са с по-добра инфраструктура, а крайбрежието не е така презастроено, подчертават брокерите на Международната кантора. Там сградите са едноетажни или двуетажни, разположени са до морето, има разстояние, зеленина, простор. 

Разстоянията от София до трите ръкава на Халкидическия полуостров или вилните зони на Кавала са между 350 и 400 км, колкото е пътят и до основните ни черноморски курорти.

В момента на гръцкия пазар, както и у нас са доста актуални предложенията на студия и апартаменти в селища от "затворен тип".

В Гърция най-голям е интересът към ваканционните имоти на двата ръкава на Халкидическия полуостров -  Касандра и Ситония - квадратният метър застроена площ там върви между 800 и 1100 евро. В нашите курорти цените варират от 850 до 1800 евро. Може би и това е един от многото фактори българските агенции за недвижими имоти да предвиждат спад на търсенето у нас до 30% по морето и до 80% по планините. wdw.jpgВ следствие на това се очаква и спад в цените на ваканционите апартаменти по Черноморието, където в момента има пренасищане и много непродадени - над 35 000 жилища. Експерти предполагат, че тази цифра дори е скромна, а в действителност са доста повече. Много от построените имоти са далече от морето. Те не са примамливи с абсолютно нищо, няма какво да ти хареса, за да купиш този имот. Единственият начин, за да се продаде, е ниската цена, която все още не е налице. Застрояването е гъсто и грозно - огромни строежи един до друг. Няма плажна ивица и канализация.ulica.jpg

Дори от българските агенции за недвижими имоти предвиждат изоставяне на много строежи по ивицата до няколко години, тъй като препродажбата на собственост ще удари цените на новопостроените апартаменти.

В Гърция къщи се предлагат на цени от 150 000 до 300 000 евро, като качествени имоти с терени към тях се договарят при нива от около 250 000 евро, коментират имотни експерти. Още по-интересна е ситуацията със земите. В Гърция терен в близост до морето, който може да се застрои, излиза доста по-евтино, отколкото по нашето Черноморие, където цените за квадрат земя не падат под 100 евро. Малко по-скъпи са еднофамилните къщи в гръцките курорти. Цените започват от 350 хил. евро, но в зависимост от "екстрите" могат да надхвърлят и 2 млн. евро. Фактори, като - разстояние до морето, до най-близкото населено място или летището, както и голямо дворно място с плувен басейн, естествено покачват цените. В българските оферти често могат да се видят предложения, в които въобще са пренебрегнати част от тези фактори и въпреки това цената да е доста солена, тоест изкуствено завишена. За това не са и редки случаите, в които доста атрактивни имоти стоят непродаваеми, поради нереално надутите цени въпреки нивата на пазара.kushta_halkidiki.jpg

В района на Халкидическия полуостров, но на разстояние 1,2 км от морето, могат да се намерят и парцели от 600 до 2000 кв.м. Застроената площ на вилите в тях е между 170 и 250 кв.м., а цените за продажба - от 350 хил. до 520 хил. евро.

more_.jpg Впечатление прави огромната разлика в цената ако къщата е на брега на морето и на 100 м от него. Например къща на 100 м от плажната ивица струва 130 000 евро. Ако е в непосредствена близост до плажа, цената е 400 000 евро, приблизително за същата квадратура.

Цената на втората включва и плажната ивица пред имота. Къщата има собствена градина и място за паркиране на автомобили. Разгънатата площ е 100 м2 и се продава с обзавеждането. 

Новопостроените апартаменти в курортните селища от "затворен тип" могат да бъдат закупени на 1000-1500 евро/кв.м. Такива са предимно 2 и 3-етажни мезонети в Калитея - на първия ръкав на Халкидики, с готови подови настилки, баня и кухненско оборудване, но без електрическите уреди.

Апартаментите са от 54 до 80 кв. м. и се предлагат от 58 хил. до 92 хил. евро. Цените са относително ниски за Гърция, като най-изгодна за инвеститора е сделката „на зелено" при 70% завършеност на имота. apatrament.jpg

Жилище в китно селище на 50 км от Солун на брега на морето в абсолютно завършен вид върви между 1200 и 1500 евро кв.м. в зависимост от близостта до плажа.  Притежателят на такъв апартамент може да се наслаждава на прекрасна гледка към морето, страхотен двор, обсипан с много цветя и зеленина. Това, което е един основен недостатък при нашите жилищни комплекси. kooperacia.jpg

В Несебър например ваканционен апартамент от 69 кв.м. струва 102 хил. евро или цена от 1300 евро на кв.м., но в тази цена не се включва нито прекрасна гледка, нито нормален път до сградата.Сходен апартамент в по-лускозен комплекс от "затворен тип" в съседен Слънчев бряг на площ от 57 кв.м. излиза 101 хил. евро, тоест 1500 евро на кв. метър. 

Освен с Гърция нашите цени се изравниха и с редица други европейски страни. "Едно добро тристайно жилище в хубава сграда в центъра на белгийското градче Антверпен струва толкова, колкото панелна гарсониера в София, която се продава за 55 хиляди евро", това коментира Даниела Никова, собственик на агенция за недвижими имоти преди няколко седмици пред БНР. Въпреки прогнозите за застой на цените, обаче някои брокери прогнозират, че ще има поскъпване в някой сегменти, най-вече при новото строителство, това се обяснява с липсата на терени за строеж, особено в София. Малкото терени, които са останали, се продават от собствениците на висока цена, защото няма предлагане.  Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 11992 |19.08.2008 Т. Живков, 1988 г. : Какво да направи България, за да стане член на ЕС? . 42| 8967 |16.08.2008 Quo Vadis, America? * . 27| 25743 |14.08.2008 Под Карнобат има нефтено море, Червен бряг лежи върху газ . 12| 18298 |11.08.2008 Оставиха без „думи” гробовете на Парцалев и на Григор Вачков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads