Реклама / Ads
0| 13161 |05.03.2011 МИСТЕРИИ

Жени серийни убийци дебнат по-ловко от мъжете

.
Жените серийни убийци са по-предпазливи, прецизни, методични и дискретни, докато извършват престъпленията си. И ако мъжете убийци са изобличавани средно за 4 години, то трябва да минат минимум 8 години, за да бъде заловена една жена убиец.
 

"Ангелите на смъртта" убиват хората, за които се грижат. Те обичат да контролират живота, играят ролята на Бог и избират кой да живее и кой – не. Убийствата им често могат да бъдат объркани с естествена смърт. Работят в болници, в домове за стари хора или хосписи. Най-често използват за планове си лекарства или изключват апаратурата, която поддържа живота на жертвата.

Да убие колкото може повече хора, безпомощни хора, повече от който и да е друг мъж или жена, които някога са живели – така обяснява мотивите за престъпленията си Джейн Топпан – медицинска сестра, манияк и социопат, която цял живот е страдала от затлъстяване.


                                              
                                                         Джейн Топпан

Родената през 1854 година Джейн живяла в бедно семейство в Лоуел, щата Масачузетс. През 1863 година баща й дава Джейн и сестра й в бостонски приют, откъдето по-късно ги изпратили в семейства, където едновременно били и ученици и прислужници. Джейн попада при Ан Топпан, която формално не я осиновила и не й дала своята фамилия. През всичките години, прекарани в дома на Топпан, Джейн негодувала срещу своята приемна майка и родната й дъщеря Елизабет Топпан. Тя продължила да живее в семейството дори след 1874 година, когато било официално освободена от задълженията си на прислужница.
През 1885 година Джейн Топпан започнала да се обучава за медицинска сестра. По време на обучението един от нейните професори забелязал нездравия й интерес към снимки от аутопсии, но не придал на това особено значение и Джейн Топпан завършила с отличие своето обучение. Така тя започнал а да се грижи за пациенти, които я намирали за много приятна млада жена и я нарекли „Веселата Джейн”.
А „Веселата Джейн” в същото време използвала своите пациенти като опитни свинчета в експериментите си с морфин и атропин. Тя изменяла назначената дозировка на лекарствата и наблюдавала как това влияе на нервната система на пациентите. Пипала намиращите се в бъзсъзнание хора и по този начин се удовлетворявала сексуално. През 1899 година Джейн убила със стрихнин дъщерята на своята приемна майка Елизабет Топпан.
През 1901 година Джейн се грижела за възрастния Олдън Девисон след смъртта на жена му, която тя самата убила. За няколко седмици Джейн погубила Олдън и две от неговите дъщери, а после с чувство на изпълнен дълг се върнала в родния си град и започнала да се грижи за съпруга на покойната си сестра Елизабет Топпан! По това време обаче членове на семейство Девисон поискали токсикологична експертиза за най-младата умряла дъщеря на Олдън Девисон – Деви. Било установено, че тя е отровена и на 26 октомври 1901 година Джейн Топпан била арестувана за убийство й. Още на първия разпит Веселата Джейн се усмихнала и заявила, че е убила 31 човека. По време на съдебния процес съдът я признал за невинна поради лудост и наредил да бъде затворина в психиатрична клиника, където останала до смъртта си на 29 октомври 1938 година.

Джанин Ан Джоунс
, родена на 13 юли 1950 година в щата Тексас, САЩ е медицинска сестра, която е убила от 11 до 46 деца, поверени на нейните грижи. Престъпленията са извършени за период от 13 години – от 1971 до 1984 г. Джанин поставяла на децата инжекции, с които предизвиквала критични пристъпи , а после сама ги спасявала, като по този начин се стремяла да получи похвала за добре свършената си работа. Но много от малките пациенти така и не могли да преодолеят предизвиканите кризи и умрели. Точният брой на убийствата не е установен, тъй като документите, пазещи се в болницата, са унищожени след първата й присъда. А причината се оказва прозаична – да се избегнат съдебните исковете от страна на родителите на починалите деца. Арестуваната през 1984 г. Джанин Джоунс е осъдена през 1985 г. на 99 години затвор. По местните закони тя ще бъде освободена през 2017 година, когато ще е излежала една трета от присъдата си. Това обаче не я спира на всеки две години да подава документи за предсрочно освобождаване. Досега шест такива нейни молби са били отхвърлени.

Кристен Гилбърт е ярка, привлекателна, добре обучена медицинска сестра, която през 2001 година е призната за виновна за смъртта на пациентите си ветерани от войните в медицинския център в Нортхемптън, Масачузетс. Кое прави тази млада и талантлива жена сериен убиец? Някои смятат, че това е заради тръпката, други – че го е направила, за да се среща с любовника си, който също работи в болницата за ветерани. През 1988 година Кристен завършва обучението си на медицинска сестра, омъжва се за Глен Гилбърт, започва работа в центъра за ветерани, купуват си къща и младата двойка заживява като повечето хора с тяхното положение.

                                                                     

                                                                         Кристен Гилбърт

На колегите си Кристен изглеждала компетентна и отдадена на работата си млада жена. В крайна сметка, нещата от този период от живота на Кристен били добри, или поне така изглеждало. В края на 1990 година Кристен Гилбърт ражда първото си дете – момченце, връща се на работа и почти веднага започват да се случват странни неща. Пациенти започват да умират по време на нейната смяна, утроили се смъртните случаи през следващите три години. Уменията на Кристен като медицинска сестра обаче спечелили възхищението на колегите й.
Провалът на семейството става след раждането на второ дете през 1993 г. Тогава Кристен се запознава с Джеймс Перо, също работник в центъра и скоро приятелските им отношения стават интимни. Скоро заживяват заено и връзката им е в пълен разцвет. Но нещата не са такива в болницата. Започват да се носят слухове, че много често смъртните случаи стават в смяната на Кристен, много от пациентите, въпреки заболяванията си и възрастта, умирали от сърдечни проблеми, които до този момент не са имали. Някои от усъмнилите се медици започнали да следят за използването на лекарства, които могат да доведат до сърдечни проблеми и до спиране на сърцето.
Събитието, което предизвиква най-голямо съмнение, става на 2 февруари 1996 година, когато Кристен, бързайки да посрещне Перо, попитала шефката си дали ще си тръгне по-бързо, ако пациентът в интензивното отделение почине. Отговорът бил „да” и не след дълго болният бил мъртъв от сърдечен удар. Скоро след това пациент със СПИН припада, след като Кристен му е инжектирала нещо и това кара сестрите от отделението да уведомят управата за своите подозрения. Станало ясно, че за седем тодини в отделение е имало 350 смъртни случаи в смяната на Кристен, а това статистически е невъзможно да бъде просто съвпадение.

По време на разследването Гилбърт била отстранена от работа и смъртността веднага намаляла. Връзката й с Перо започнала да отслабва и през юни 1996 година той напуска Кристен Гилбърт, която изпада в криза и взема голяма доза наркотици. От болницата тя се обажда на любовника си и му казва, че тя е убила момчета в центъра за ветерани. Естествено, всичко това ясно на ФБР, а Кристен в следващите седмици е непредвидима – отправя заплаха за бомба в центъра за ветерани. Разследването на бомбената заплаха доказало, че тя е извършена от Кристен Гилбърт и тя е осъдена на 15 месеца федерален затвор. По същото време се извършва ексхумация на много от телата на починалите по време на дежурствата на Гилбърт.
Накрая, през 1998 година, Кристен Гилбърт е призната за виновна в убийство първа степен на трима души, в убийство втора стерен на един човек и в опит за убийство на други двама пациенти.
Тридесетгодишната Кристен Гилбърт е могла да получи смъртно наказание, тъй като престъплението е федерално, но е осъдена на доживотен затвор.

Лиляна Василева
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 15577 |24.02.2011 Дупки в земята гълтат неизличими болести и зли сили . 8| 11723 |24.02.2011 НЛО сигнализират по житни кръгове, за да не ни изпекат . 0| 11597 |21.02.2011 Вълците бесуват през Малък Сечко . 29| 19441 |12.02.2011 Вера Кочовска - разгневеният ангел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads