Реклама / Ads
120| 42801 |29.11.2012 МИСТЕРИИ

Как се става вампир?

.
У нас обезглавявали покойниците, за да не вампирясат. И в древността хората са се страхували от вампирясване.
 

Този извод според археолога от Регионалния исторически музей в Русе Деян Драгоев може да се направи от откритите при некропола край гр. Мартен гробове, съобщава Ruse News. В част от тях, датирани към Първото българско царство, имало обезглавяване на покойника, рязане на части от тялото му, слагане на камъни върху определени части от тялото. 

„Това вероятно е свързано със страха на близките на починалия от твърде модерното напоследък вампирясване“, каза археологът. Според него обаче не трябва да се изпада в такива русла на археологията, които „не са много научни“. 

Общо в некропола са разкрити 103 гробищни могили, като част от тях са на население, което принадлежи към етническата група на източните германи.


Вампирски гроб край Велико Търново

Припомняме, че през лятото с
келети на 18 вампири бяха открити от археолози в бургаското село Дебелт. Всички намерени тела били приковани към ковчезите с пирони и колове. Интересен беше фактът, че част от скелетите са на деца. Археолозите уточниха, че това са тленни останки от хора, живели през IV век. Именно тогава се зародило вярването, че някои хора, като починат, могат да възкръснат. За да го предотвратят, близките им устройвали ритуално погребение.

Във вярванията на славяните вампири ставали онези хора, които приживе били зли и жестоки или се занимавали с черна магия. Хората вярвали, че душите на тези мъртъвци се лутат между рая и ада. Според други поверия във вампири се превръщали самоубийците, тези, които са се отметнали от своя кръвна клетва, както и децата, прокълнати от своите родители.
 

В Гърция вярвали, че вампири ставали убитите, за чието убийство не е отмъстено.
 

В Румъния съществувало поверие, че вампир ще стане мъртвецът, чийто гроб малко след погребението е прескочен от котка, куче, кокошка или друго животно. 
 

Най-разпространената версия е, че човек се превръща във вампир, ако бъде ухапан от такъв. Според тетралогията на Стефани Майър вампир се става, ако бъдеш ухапан и отровата се разпространи в тялото ти. След няколко дни зверски мъки вече си се превърнал в безсмъртен.
 

Според филма „Интервю с вампир” само ухапан, човек не се превръща във вампир. За да стане такъв, трябва самият вампир да му даде да пие от неговата собствена кръв. 
 

В книгата „Дневниците на вампира” на Л. Дж. Смит първо те ухапва вампир, след това ти дава да пиеш от кръвта му, но безсмъртен ставаш чак след като умреш, ако имаш в себе си достатъчно количество от кръвта на вампира. 


 

Според Елизабет Костова („Историкът”) човек се превръща във вампир, ако бъде ухапан три пъти. След първия път не се променя почти нищо, но слънцето, както и острите миризми като чесновата, са неприятни. След второ ухапване симптомите се задълбочават, а след третия вампирясването е окончателно. Ако не те пронижат с кол в сърцето, съвсем скоро ставаш истински вампир.

--------------------------

Самата дума „вампир“ произлиза от стара форма "онпыр", с характерното за старобългарски език добавяне на звук „в“ пред голяма носова гласна (он), както свидетелства и традиционната българска форма въпир. (Други наименования: онпыр, вопир, въпир, upir, upierz) 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6705 |28.11.2012 Загадките около смъртта на Арафат . 5| 8121 |26.11.2012 Историята на една фрапираща съдебна грешка . 5| 7576 |22.11.2012 20 луксозни возила осъмнаха като полицейски . 6| 8020 |20.11.2012 50 000 умират годишно от секс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads