Реклама / Ads
0| 9972 |06.09.2013 МИСТЕРИИ

Какво е казал Ван Гог, след като си е отрязал ухото

.
Думите, изречени от големия художник Винсент Ван Гог, минути след като си е отрязал ухото, станаха публично достояние. Техен откривател е изследователят Мартин Бейли, автор на книга за Ван Гог, пише „The Art Newspaper".
 

Ученият е открил първото споменаване на инцидента с художника и ухото му в пресата. Става въпрос за телеграма от 24 декември 1888 година, излязла на 26 декември в парижкото издание Le Petit Journal.
Тя гласи : "Снощи художник от Холандия на име Винсънт, след като отряза ухото си с бръснач, се появи на вратата на публичен дом и даде ухото си, увито в парче хартия, на човека, който му отвори вратата. „Вземи го, може да ти бъде полезно", каза той и се отдалечи. По-късно полицията намери въпросния човек, лежащ в дома си. Състоянието му изискваше незабавно прехвърляне в болница", гласи телеграмата.

Бейли твърди, че това откритие е особено важно, защото то потвърждава версията, че художникът е използвал острие.
Преди няколко години излезе теорията, че Ван Гог не си е отрязал сам ухото с бръснач. Това бил направил приятелят му Пол Гоген с помощта на рапира. Освен това, статията твърди, че Ван Гог не е получил нараняването по време на борбата  или в пристъп на лудост. По това време художникът вече е страдал от продължително психично заболяване и се е намирал в умопомрачително състояние през цялата нощ , предполага Бейли.

Освен това Бейли е намерил рядка фотография на един от натюрмортите на Ван Гог от 1888 година, изобразяваща шест слънчогледа. На снимката може да се види оригиналната рамка, в която художникът е възнамерявал да сложи творбата си.
Ван Гог е боядисал тясната дървена рамка в оранжев цвят, за да контрастира със синия фон на натюрморта. Подобен ход може би се е смятал за революционен в края на XIX век, когато традиционно платната са се поставяли в масивни златисти рамки. Самата картина дълго време е била собственост на японски колекционер и е било унищожени по време на бомбардировките през Втората световна война .

Бейли е намерил и още една снимка с неизвестни слънчогледи на Ван Гог, рисувана през 1888 година . Картината , изобразяваща три цветя на светло тюркоазено фон, в продължение на много години се е местила от една частна колекция в друга и не е била излагана от нито един от тях. Името на настоящия й притежател не е известно.

През 1888 г. Ван Гог е нарисувал четири платна със слънчогледи - с три, шест, 14 и 15 цветя. Последните две са добре известни по целия свят - едната се съхранява в Мюнхен, а втората - в Националната галерия в Лондон.

Книгата на Мартин Бейли „The Sunflowers are Mine: The Story of Van Gogh Masterpiece", пише „The Art Newspaper" е публикувана на 5 септември тази година от издателство „Frances Lincoln" В 240- те страници на книгата, която разказва за произведения на най-известния художник, са включени 100 илюстрации .
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 15460 |06.08.2013 Млад политик от провинцията вади България от кризата след 11 г. . 2| 6274 |02.07.2013 Краят на света настъпва след милиард години . 3| 9909 |09.05.2013 Хремата на мъж се оказала "изтичане на мозъка" . 0| 11264 |05.01.2013 Какво да очакваме в годината на Змията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads