Реклама / Ads
15| 8052 |25.07.2013 МИСТЕРИИ

Клетва застигнала митрополит Кирил заради „старомакедонско писмо”

.
Българският митрополит Кирил е загинал, защото бил застигнат от клетва, произнесена от Гоце Дуртановски.
 

Това твърди македонският сайт "Македонска нация" в статия написана от самия Дуртановски.

Варненският митрополит участвал от 13 до 16 юни на Международната конференция на дяконството Pro Diaconia Christi във Велехрад, в която участвали представители от общо 33 страни. Той присъствал и на изложбата "Manuscripta Glagolitica", където поздравил Дуртановски като нейн организатор.

"Кирил пристигна с двама германски участници на конференцията на която ми честитиха за изложбата, а владиката Кирил първо започна на лош немски, а след това се отдаде и на български, за да ми дообясни с думите: "Там пише "старомакедонска азбука" и "старомакедонско писмо". Това трябва да бъде "старобългарска азбука" и "старобългарско писмо". Старомакедонско писмо не съществува, няма такова нещо", разказва за думмите на покойния митрополит Кирил авторът.

Позицията на Кирил доста подразнила Дуртановски. Митрополитът, обаче, продължил да си настоява на своето. Заявил му открито, че Охрид е бил български град, което съвсем го извадило от нерви. " Мислех в този момент, че разговарям с Божидар Димитров", пише авторът.

"Изложбата във Велехрад представлява Македония на това международно прославяне от мисията на братята Кирил и Методий, също както вие представлявате Българската църква на Pro Diaconia Christi и нормално това изложение, понеже е македонско, трябва да има македонски признак, а не български. Заради това са избрани ръкописите, които имат македонска редакция, или са писани в Македония. Това, което говорите, Отче, е съвсем грешно, и вярвам, че Бог е Велик и ще види това", отвърнал му Дуртановски.

Той смята, че тези негови думи са причината за удавянето на митрополита край Варна на 9 юли. "Владиката Кирил живя още 23 дни след този разговор в църквата Свето Богоявление – Кирилка, където беше поставена изложбата, която ще бъде свидетел пред Бога и неговата чиста християнска мисия в редовете на църквата", завършва статията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 7624 |21.07.2013 Квадратът Уран-Плутон донесе революцията . 19| 8837 |17.07.2013 Правителството Орешарски подвластно на Меркурий . 0| 6866 |15.07.2013 Пластмасовите бутилки са опасни за живота? . 0| 11043 |13.07.2013 Планети се строяват в тригон и носят щастие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads