Реклама / Ads
1| 16206 |08.01.2017 МИСТЕРИИ

КОНПИ и Горанов си вкараха автогол

.
Доживяхме „Правен свят“ да публикува материал на „Монитор“, без да провери информацията. Коментар за „очакваните нови обвинения“ могат да направят адвокати, но пък за схемата със сделката с Hellenic Register of Shipping имаме какво да кажем.
 
Дословно „източници сред разследващите“ дават следната информация:

Hellenic Register of Shipping“, чийто мажоритарен собственик през декември 2013 г. станал самият Василев. Според документите, представени от комисията, той е инвестирал за целта 5 млн. лева от парите на депозантите в КТБ, срещу които е придобил 85% от дружеството. То е в световния топ 10 на корабните агенти, като има офиси в 5 държави и правото да сертифицира десетки кораби, в това число и такива от американския търговски флот. Предприятието е стратегическо, но вероятно заради кризата в южната ни съседка Василев успява да го придобие чрез странна финансова врътка и сравнително скромна инвестиция. Придобиването стартира буквално в последните дни на 2013 г. – 20 декември, когато е подписано рамково споразумение, че ще придобие 85% от акциите на фирмата, като участва в увеличение на капитала й със 700 000 евро, решение за което е взето през август. За целта на 21 декември нарежда две платежни. Едното е за 105 000 евро, представляващи депозит за участие в увеличението. А другото е на стойност 595 000 евро, с което завършва финансовата операция по придобиването на мажоритарния дял от корабния агент.

 

Със споразумението Василев се задължава да отпусне и кредит от 1 800 000 евро, които са преведени на „Hellenic“ в края на февруари през сметка на една от свързаните с Василев фирми и солиден кредитополучател от КТБ – „Евробилд проект“.


Срещу заема корабният агент ипотекира цялото си имущество в полза на заемодателя.“


Не се посочват нередности по сделката и финансирането й, но пък от КОНПИ са категорични, че акциите на  Василев в „Hellenic“ подлежат на конфискация в полза на държавата, защото покупката им е финансирана от КТБ.  От там нататък материалът разкрива доста срамни факти, които обаче касаят съвсем други хора, а не посочените. Разкрива некомпетентност и откровена некадърност да се проследят елементарни факти за собственост, достъпни в публични регистри в България.

 

Защо няма реално предприети действия от страна на КОНПИ, квестори, синдици, Фонда, Горанов остава пълна мистерия и до момента?  Четем в потрес, че „източници на Агенция „Монитор“ сред разследващите обясниха, че за целта са предприети действия да се извърши запор върху дяловете, но той засега не е дал резултат, тъй като според гръцкото законодателство съобщението за възбрана трябва да бъде връчено лично на собственика, който обаче вече трета година се крие в Сърбия.“

 

Ама объркахте вратата! Този гол не е чуждата врата, а във вашата. Боя по Василев е обясним – такава е „политиката на медията”. Всъщност това, че не могат да намерят собственика е потресаващата глупост. Фактът е лесно проверим.

 

За какво става дума. „Евробилд Проект“ е едно от дружествата длъжници на КТБ, което след 20 юни 2014 г. (затварянето на банката) остава под контрола на главния свидетел на прокуратурата Бисер Лазов, чрез довереното му лице Юлия Илиева. Собственик на капитала е „Юлинор“ ЕООД. Към момента информацията е същата. От март 2015 г. дружеството има нов управител – Симеон Симов, също от обкръжението на Бисер Лазов, чрез които той източва активи и на други кредитополучатели на банката. Самата Юлия също е активен свидетел на прокуратурата по „делото КТБ“.

 

Схемата, която така усърдно е описана, всъщност се случва след 20 юни  2014 г. и в нея главните действащи лица са други. Така е, защото квесторите и синдиците не си вършат работата и защото прокуратурата пази основния си свидетел.

 

В  схемата описана от „разследващите“ само трябва да се замени името на Василев с това на Лазов, за да си дойдат нещата на мястото. Ето какво още може да се научи от „разследването”: „Любопитното е, че паралелно на опитите на КОНПИ да наложи запор започват и активни странни движения по фирменото досие на „Hellenic“. От официални съобщения на сайта на дружеството става ясно, че само за две години са извършени още две увеличения на капитала, а ръководството на фирмата е сменено пет пъти от общото събрание на акционерите. Все врътки, които най-вероятно са предприети от Василев в опит да скъса пъпната връв между финансирането от КТБ и закупения мажоритарен дял в корабния агент. За това говори и любопитният факт, че през септември 2015 г. – година и девет месеца, след като банкерът влиза в „Hellenic“, гръцка юридическа кантора записва в портфолиото си, че е съдействала за покупко-продажбата на мажоритарния пакет акции на фирмата.

 

Кой е новият купувач обаче не е указано. Въпросът дали той е свързан с Василев предстои да намери отговор.“

 

Ако тази схема е вярна, както твърдят източниците „от разследващите“, то това е поредната кражба на актив от кредитополучател на банката. Поредният контролиран грабеж от Бисер Лазов.

 

 

Припомняме, какво още отмъкна Лазов от „Евробилд Проект“ ЕООД  чрез Юлия Илиева и Симеон Симов. Публикуват се не за първи път, но прокуратурата и финансовите органи странно мълчат.

 

През ноември и декември 2014 г. дружество продава свои имоти в София. Общата пазарна стойност на имотите надхвърля 1 000 000 лева. Това се случва благодарение на умишленото бездействие на тогавашните квестори на банката.

 

Крайният собственик на дружеството „Евробилд Проект” ЕООД е както споменахме по-горе Юлия Йорданова Илиева, от обкръжението на Бисер Лазов, която и в момента продължава работи за него. Докато тя е съучастник в ощетяването на масата на несъстоятелността на КТБ, квесторите и синдиците продължават да плащат възнаграждения на нейната сестра и съпруга й, които работят в банката без да имат необходимото образование и стаж. Няколко месеца след разграбването на имотите в София Илиева продава дяловете си в „Юлинор“ ЕООД на сръбската фирма „Ботса“ ООД. Защо ли? Тогава на нейно място като управител на небосклона се явява новата звезда от бандата на Лазов – Симеон Лозанов Симов.

 

Симеон Симов е използван от Бисер Лазов и за кражбата на 120 дка във Велинград. „Евробилд Проект” ЕООД продава свое вземане от предишния собственик на имота, за да може този имот да бъде придобит от собственото на Лазов „Интер Финанс Инвест” ООД. Възпиращи действия отново няма, този път от синдиците.

 

Докато се разпорежда безпрепятствено с всички тези активи „Евробилд Проект” ЕООД през цялото време е неизряден длъжник към КТБ с дългове в размер на 7 млн. лева.

 

Войната КТБ

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3635 |07.03.2024 Българско гостоприемство: Чуждестранни студенти по медицина нападнати в Родопите, объркали ги с мигранти . 0| 3874 |26.02.2024 Американски военнослужещ се самозапали пред израелското посолство в САЩ . 1| 2998 |23.02.2024 Исторически момент: За първи път апарат на американска частна компания кацна на Луната . 3| 5406 |29.01.2024 Иран обеси 4-ма заради шпионаж в полза на Израел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads