Реклама / Ads
6| 6183 |21.06.2019 МИСТЕРИИ

КПКОНПИ плаща 51 900 лв. на Бисеров, прекратиха делото му за конфискация

.
Христо Бисеров Източник: БГНЕС
Софийският апелативен съд (САС) прекрати делото за конфискация срещу Христо Бисеров и семейството му. Съдът е взел това решение, след като е приел, че гласуваните от парламента спешни законодателни промени, регламентиращи, че гражданската конфискация не е обвързана с наказателното дело, противоречат на правото на Европейския съюз (ЕС).
 

Съдът е решил да приложи директно Директива 2014/42/ЕС, която има преимущество пред националното право, а в нея се казва, че „конфискация означава окончателно отнемане на имущество, постановено от съд във връзка с престъпление“, съобщава Lex.bg. В определението на съда се казва, че приетата от депутатите разпоредба не транспонира правилно Директивата, нито съответства на духа, принципите и минималните стандарти, заложени в нея.

 

Докладчик по делото срещу Бисеров, съпругата му Мария и доведения му син Ивайло Главинков е била председателят на САС Даниела Дончева. В определението си тя пише, че промяната в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ) (според която дори подсъдимият да е оправдан за престъпление или делото срещу него да е прекратено, това не е пречка за производството по конфискация) от 3 януари 2019 г. ясно и недвусмислено противоречи на Директива 2014/42/ЕС за обезпечаване и конфискация на средства и облаги от престъпна дейност в Европейския съюз.

 

В случая с Бисеров  няма престъпление, защото той беше оправдан за данъчни и валутни престъпления, а обвиненията в пране на пари отпаднаха още преди края на делото. Бисеров вече дори съди прокуратурата за 70 000 лв.

 

Според представените доказателства, Бисеров е платил за защита 9 900 лева, съпругата му Мария – 25 000 лева, а Ивайло Главинков – 17 000 лева.

Относно възраженията, че хонорарите са прекомерни, САС казва, че не може да ги намали, защото по наредба това е минималният размер на адвокатските възнаграждения при искове за близо 2 млн. лв. и така КПКОНПИ е осъдена да плати 51 900 лева разноски на Бисерови.

 

 

Вижте няколко коментари от социалните мрежи във връзка с решението КПКОНПИ да изплати на Христо Бисеров близо 52 хиляди лева.

 

Адвокат Емил Георгиев:

Пу-пу да не му е уроки на това решение и дано издържи пред ВКС, но сега засега е невероятен, просто невероятен шамар за Данаил Кирилов, Пламен Георгиев и всички, готови да си срежат вените за това как гражданската конфискация може и следва да продължи въпреки прекратено наказателно производство или оправдателно решение на съда.

 

За по-детайлен анализ ще е интересно да се види какво точно пише в определението на САС, но като първа стъпка няма как да не изразя възхищението си към постановяващия състав. Възхищение за смелостта да приложи правото, давайки си сметка за предстоящата кална кампания, на която ще бъде подложен от обичайно задействащите се в такива случаи медии клоаки.

На финал да не забравяме, че присъденото на Бисеров обезщетение е ясна оценка за дейността на КПКОНПИ. Знам, че всички от коалиция “Кражба” го знаят, но винаги е готино, когато и “техният” съд им го каже.

 

Вени Марковски:

Изглежда, че КПКОНПИ е един вреден за държавата орган, чиято бюрокрация е не само спонсорирана с нашите пари, но както се оказва, ще трябва да плащаме и глобите, които съдът е наложил - поради некадърността (в добрия случай) или корупцията (в лошия случай) на КПКОНПИ?


„Видно от понятията, използвани в Директивата, както и от принципите и мотивите на същата е, че тя предвижда конфискация на облаги от престъпна дейност. Целта е да се предвидят механизми за ефективно предотвратяване и неутрализиране на тези облаги, чрез конфискацията на всяко имущество, придобито от дейности от престъпен характер. Т.е. директивата предвижда конфискация на средства и облаги, но само при извършено престъпление, в която хипотеза очевидно не попада случаят, при който липсва влязъл в сила акт на съда, с който да бъде установено по категоричен и безспорен начин фактът на извършване на престъплението от конкретно лице“, мотивира се САС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 9430 |10.04.2019 Делян Добрев: Живея в жилище на майка ми и й плащам наем 1200 лв. . 13| 12114 |08.04.2019 Председателят на КПКОНПИ се скри от проверка на терасата му . 9| 13231 |30.03.2019 Дайнов: Шефът на КПКОНпирите си извади нотариален акт, който да оправи оригиналния преди 7 г. . 0| 5444 |26.02.2019 Нямаш парно-плащаш 200 лв. сметка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads