Реклама / Ads
0| 5966 |25.08.2020 МИСТЕРИИ

Лекар и бизнесмен точели НОИ с фалшиви болнични

.
Прокуратура и полицията в Пловдив разкриха схема за източване на фонд ”Държавно обществено осигуряване” към Националния осигурителен институт.
 

Престъплението е извършено чрез съставянето на болнични листове с невярно съдържание. Фалшивите документи са издавани от лекарска комисия. По случая има задържани, съобщи НТВ.

 

Лекар и собственик на фирма, източили крупна сума от Националния осигурителен институт (НОИ) с фалшиви болнични, са разкрити при операция на Икономическа полиция в Пловдив. За 1 година са извадени 117 болнични и са изплатени болнични в размер на 76 000 лева. Единият от обвиняемите е регистрирал фирма в Харманли, като целта на създаването й е да се използват служители за източване на НОИ. Назначил е на трудов договор 10 човека, на които е обещал високо заплащане. След това бизнесменът се срещнал с лекар от Пловдив, който е шеф на ортопедична лекарска комисия.

 

"Упражняван е т.нар. болничен туризъм, тъй като фирмата е в Харманли, пациентите - от различни градове в страната, прегледите са в Пловдив, а болничните листове са носени в София", обясни наблюдаващият прокурор. Според свидетели по делото, цялата дейност на въпросната ортопедична комисия е под въпрос. "В случая е по-трудно да си изкараш карта за градския транспорт, отколкото болничен", коментира прокурорът. Предприемачът , който е упражнявал професията "болен", е получил 53 900 000 лева под формата на болнични. Сумата, преведена към работниците е 76 000 лева. Всички тези пари са били преведени по микросметки, а след това той ги превеждал в собствената си сметка. Фирмата дължи 60 000 лева към фонда за социално осигуряване.

 

Повдигнато е обвинение към лекаря за измама в особено големи размери. Наложена му е мярка за неотклонение "гаранция" - 30 000 лева. Лекарят и бизнесменът ще бъдат обвинени за издаване на документи с невярно съдържание. На всички са извадени болнични листове за максимален период от време, а именно 180 дни.

 

Цялата информация по случая бе представена на брифинг пред журналисти в Пловдив от заместник-районния прокурор на Пловдив Румяна Зайкова – Калеева, шефа на МВР-Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев и Димитър Пехливанов, прокурор от Районна прокуратура - Пловдив.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6656 |11.05.2020 Бизнесменът Ивайло Пенчев: Самолетът започна да губи мощност, не се сещам да съм сбъркал . 0| 5579 |21.01.2020 Лекар: Шумахер не е човекът, когото помним . 3| 6785 |19.06.2019 Бизнесмен с къща за гости заключи проверяващи от ДФ”Земеделие” . 10| 7415 |14.01.2019 Бизнесмен от Бургас е поръчал разораването на дюните край Смокиня

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads