Реклама / Ads
8| 12839 |03.11.2018 МИСТЕРИИ

Лют скандал в Русия заради „Жените на фронта ги считали за проститутки“

.
Олга Погодина в кадър от филма ”Несъкрушим”
Войната и фронта не са място за жени. Това е трагедия. На тях се е гледало като на проститутки. Това заявява в интервю известната актриса Олга Погодина, която участва в новия филм „Несъкрушим“, който е по екраните в Русия от 25 октомври. Думите й предизвикаха невиждан сканал и спорове, съобщава aif.ru
 

На нито един нормален човек не му е нужна война. От нея полза имат единствено политиците, които я разпалват. Войната е нужна и на тези, които печелят огромни пари от нея. Във филма ние не показваме герои, а историите на хора, които категорично не желаят да воюват. Войната е страшна трагедия. „За Родину, за Сталину!“ – Боже какъв лозунг. Ненавиждам Сталин. Човек не загива на война заради лозунги, а за да спаси живота на свой близък, - категорична е актрисата. Жената на война е трагедия. Много често тя е била възприемана като проститутка“, - продължава Погодина. Според нея тази тема е била умишлено прикривана по време на СССР.

 

Във филма се разкава историята на младия съветски танкист Герой на Съветския съюз Семьон Коновалов. Странното е, че той е бил 22-годишен лейтенант, току що завършил военно училище, а във филма е показан като 40-годишен ветеран от Гражданската война в Испания. Тази „жудожествена промяна“ в биографията на героя също предизвика ожесточени спорове.

 

Защитниците на тезата на Погодина дават пример с предишен филм, този на Фьодор Бондарчук за Сталинград. В него един от героите казва: „Не воюваме за Сталин, а да спасим девойката Катя“. „Те воюваха за Катя“ е слоганът на привържениците на тезата.

 

Словесни престрелки в мрежата предизвиква най-вече твърдението, че жените на война били считани за проститутки. Става дума за т.нар. „военно-полеви жени“. Изразяват се крайни мнения, има дори заплахи за създателите на филма.

 

В „Несъкрушим“ Погодина е член на екипажа на Коновалов.

 

Противниците на това твърдение са категорични, че на фронта през Отечествената война 1941 – 1945 година жени не са проституирали срещу заплащане. Това са измислици, категорични са те. И дават пример с Мария Октябърская. Нейният мъж загива като полковник на фронта през 1941 г. Със спестяванията на семейството тя плаща създаването на цял танк. След това пише писмо на Сталин, в което го моли да бъде изпратена на фронта, за да отмъсти за своя съпруг. Така и става. Октябърская воюва със своя танк две години. Ранена е тежко през 1944 година и умира в болница. Посмъртно и е присъдено званието Герой на Съветския съюз. Мария Октябърская проститутка ли е или руска жена, отмъщавала за смъртта на своя близък, аргументират се критиците на „Несъкрушим“.

 

Самият маршал Жуков е имал любовница, която назначил за лична медицинска сестра. През цялата война тя била до него.

 

Известната руска оперна певица Галина Вишневская пък е била в щаба на ПВО по време на войната. В книгата си „История на живота ми“ тя пише: „През тези страшни години, когато на плещите на жените легна огромен товар, се случваха и разрушителни неща. Жени пиеха наравно с мъжете, пушеха махорка… Загубата на мъже и любими доведе до морален срив у много от тях.“

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 13618 |21.10.2018 Възглас в мрежата: „Ленин се събуди“, разбуни цяла Русия . 0| 5716 |15.09.2018 Москва къса връзките с Вселенската патриаршия заради Украйна . 4| 8650 |23.08.2018 Само във Фрог: Повече от 10 години източват Смолян заради договор за осветление . 0| 5053 |22.08.2018 „Фейсбук” свали стотици акаунти, свързани с Русия и Иран

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads