Реклама / Ads
0| 6600 |01.03.2019 МИСТЕРИИ

Мартеницата: рицари, секс, символът Ян, булки и румени бузи

.
Тя знае кои са важните цветове...
Баба Марта идва всеки път на 1 март. Какво ни носи, освен чувство за ново начало, край на зимата и студовете, нови мечти, усещане за купон, желания за приключения, сексуални подвизи... Всичко това, разбира се. Идват и мартениците в червено и бяло. В тях има символи, магия и доказване на национална принадлижност. Тя е емблема, герб, символ...
 

 


.
Рицарите от Малтийския орден са в червено и бяло неслучайно.

 

Червеният цвят е най-мощният като въздействие от цялата гама цветове. На старославянски червеният цвят е наричан „чормний на ново“ – най-красивият. Червеният е цветът на мъжете, защото символизира енергията Ян.

Червеното символизира също голям страст. Страстта да ненавиждаш, страстно да обичаш, страстно да желаеш… Червеното провокира към интимни отношения, към бурни чувства. Стимулира сексуалните преживявания дори при отсъствието на любовна връзка и дълготрайни отношения.


.
Чалга мартениците настъпват...

 

В различни анкети за любим цвят между 60 и 70% от запитаните  отговарят – червения. Това обикновено означава, е тези хора са силно влюбчиви, смели са, емоционални, общителни, но и избухливи и понякога деспотични.


Бялото. Този цвят символизира мир, чистота, невинност, божественост, справедливост, свежест, настроение. Асоциацията с белия цвят е преди всичко е дневната светлина. Именно белият цвят е връзката с всички останали цветове от спектъра. Художниците рисуват върху бяло…


.
Някои стигат дотам, което е забавно.

 

В историята белия цвят се свързва със съюз, примирие, добри намерения, добрия път, непорочност. Затова и булчинсаката рокля е бяла.

Белите коне са били свещени в Гърция, Рим, Германия. Белият тигър в Китай.

Рицарите в средновековието са предпочитали червеното и бялото. То е олицетворявало победата и светлината. Над 20 страни в света са избрали бялото и червеното за националните се флагове.


.

Баба Марта - три варианта...

 

Мартениците у нас означават здраве, настроение и надежди за бъдещето. Краят на зимата се възприема като победа на мечтите и продължение на по пътя на живота. С нови очаквания, нови стремежи и успехи. Дали? Дано. Това и е хубаво на мечтата – очакването и надеждата.

 

***

И нещо за децата:

 

Баба Марта бързала

 

Йордан Ступел

 

Баба Марта бързала,

мартенички вързала:

морави, зелени,

бели и червени:

мървом на гората –

ма листят листата.

и да дойдат всичките:

щъркелите, птичките,

първият певец,

косер хубавец.

после на градините –

да цъфтят гиргините

и латинки алени,

и божури шарени.

ябълки да зреят,

круши да жълтеят.

а пък на дечицата

върза на ръчицата

мартенички чудни

със ресни червени,

да са ранобудни,

да растат засмени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5678 |28.02.2019 Бивш адвокат на Тръмп: Няма да даде мирно властта, ако загуби вота през 2020 г. . 3| 5020 |27.02.2019 Кабинетът даде 82,5 млн. лв. за да върне Су-25 в небето . 0| 5606 |27.02.2019 След скандал с дете приемното му семейство не е махнато от регистъра . 0| 4350 |26.02.2019 Българи създадоха приложение за изучаване на Космоса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads