Реклама / Ads
2| 8126 |19.06.2007 МИСТЕРИИ

Мики Маус може би е лъв

.
Прочутият в цял свят мишок Мики Маус вероятно има кралски предшественици. Сензационното откритие дойде от Швеция, където при разкопки археолози откриха бронзова статуетка. Според учените изображението е на лъв и направено от човек, който всъщност никога не е виждал такова животно
 
Много преди появата на анимационния герой Мики Маус незнаен европейски майстор е направил  голяма бронзова брошка, която поразително прилича на героя на Уолт Дисни. Действително от скорошното откритие антрополози и археолози са разделени на два лагера – едните считат изображението за мише, а другите за лъвско, характерно за културата по времето на датирането – около 900 г. пр. н. е.
Мястото на откритието е местността Уппакра, Швеция. По мнение на археолози от историческия музей в Лунда бронзовата находка е служила като украшение на знатна  светска дама от железния век.
Археологът от музея Джери Розенгрен казва, че украшението страхотно прилича на най-известния мишок в света, но следва да се счита за стилизирано изображение на лъвска глава. „Подобни украшения са намерени на територията на Франция и се появяват към 700-та  година от н. е. Възможно е някой майстор от онова време да не е срещал през живота си лъв, но да е решил да направи нещо аналогично. Лъвът е бил важна част от древната хералдика. Той е станал символ на кралските семейства и военоначалниците в Скандинавия. Лъвското изображение става особено популярно по тези земи след разпространението на християнството. В Библията лъвът се споменава цели 157 пъти.Той е основна част от гербовете на кралските фамилии в качеството си на символ, който ги защитава от злото и всевъзможни нашественици със силните си лапи.
Даже и преди християнсквото най-силният представител на семейство котки се е считал за важен образ, символизиращ властта, силата и победата.” – твърди археологът Розенгрен.
mm1.jpg Пак според него, знатната за времето си шведка едва ли е щяла да носи изображение на мишка, която маркира нейния знатен произход, вместо лъвското, приличащо тотално на съвременното изображение на Мики Маус. Интересно е да се отбележи, че в древната култура образът на лъва е привличал почти толкова силно вниманието на хората, колкото в съвременната този на Мики Маус. Той е обозначавал и божествената, слънчева енергия и власт, жестокостта, всепоглъщащата свирепост и смъртта. По тези нееднозначни причини е станал олицетворение на редица митични и епически герои, както и на реално съществували хора, чийто живот впоследствие е бил романизиран. Така например великият боксьор Мохамед Али (Касиус Клей)  е бил и си остава символ на силата, унищожаваща злото, сравняван е с лъв от ислямски проповедници. Подобен еквивалент, само че далеч по-отдавна, е Ричард Лъвското Сърце.
Буда пък е описан като „лъв сред хората”, доколкото в Индия царят на животните се окачествява със своя рев като защитник на порядъка. Вишну често пъти е изобразяван като полулъв и получовек, а лъвското изображение е емблема на великия Ашоки – обединителят на Индия. „ФН”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 12039 |12.06.2007 „Процесът на века” . 0| 5814 |29.05.2007 Гимназията е научила „цвета на нацията” да брои (до 12) . 0| 5904 |23.05.2007 Български антики провокират международен скандал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads