Реклама / Ads
7| 9589 |10.01.2012 МИСТЕРИИ

Мистиката на числото "12"

.
2 са лунните фази, 12 са Олимпийските богове, 12 са Христовите апостоли... Магията на ‘‘12‘‘ е по-голяма от на което и да е друго число. Дали и 12-те месеца на новата 2012-та година ще бъдат изпълнени с тайнствени чудеса?
 

 

Светът на числата не се харесва на всички. В него няма чувства и наслада, няма цветове, няма музика, ще кажат много от нас, пише "Дойче веле".

 

Той е запазена територия за счетоводителите и математиците, които минават за трезвомислещи хора.

 

Нима всеки би искал да знае колко грама захар има в един бонбон или какъв е неговият диаметър?

 

Мотоциклетистите може и да се опияняват от оглушителния моторен шум, обаче едва ли биха се сетили да го превъзнасят в децибели.

 

А дали някой се е опитвал някога да плени своята възлюбена, възхвалявайки наклона на нейния нос или пък шепнейки на ушенцето й математически формули вместо любовни излияния?

 

Числата ваят красиви форми

 

Числата не са понятие, криещо собствен израз. Дали обаче заради това те са лишени от значение? В никакъв случай! Дори само споменатите вече бонбонено съдържание, моторен шум и любовното опиянение отговарят на един железен закон на реториката.


Три изброени елемента постигат най-доброто изразно въздействие. Два биха били твърде малко, а четири твърде много. Защото формата е съдържание. И тази форма често е свързана с ред, ориентиращ се по числата, както в реториката, така и в поезията.


А нека си спомним за първата любов, седемте смъртни гряха, 666, петък 13-и...

 

Най-силно е числото 12!


Словосъчетанията с числа, отразяващи различни навици и суеверия, са оставили своите следи в мислите и чувствата на човека. Сред рояка числа с богато значение изпъква числото 12.

 

Според вярванията на древните гърци на Олимп са живеели 12 основни богове - от Афродита до Зевс (Олимпийските богове са общо 14, но никога не са били повече от 12 едновременно). Два пъти по 12 часа прави едно денонощие. Цяла, ползвана столетия наред аритметична система, почива върху числото 12, наред с обичайната днес система, която се базира на числото десет.

 

Дванайсетичната система е пуснала корени в нашето ежедневие. Всеки знае колко са дузина яйца. Всеки изтънчен търговец се опитва да се разграничава от предлаганата на "дузини" малоценна стока от продавачите на едро. Числото 12 е съществена измервателна величина и това най-често се обяснява с 12-те лунни фази, които маркират хода на една година.

 

Числото 12 за верующите


В Библията числото 12 е едва ли не лайтмотив. 12-те апостоли, които трябва да разпространяват Божието слово, 12-те племена на Израел, 12-те псалми, които се пеят през нощта, Светият Дух и 12-те добродетели. Някога християнската Коледа е продължавала 12 дни и 12 нощи. Също и светият град Ерусалим е напълно под знака на числото 12. Градът има 12 врати с 12 ангели. Освен това почти всички измервателни способи в града се базират на числото 12.

 

Но дори и извън религията има впечатляващи примери за силата на числото 12. Да вземем додекафонията - музикална система, състояща се от 12 равноправни степени (хроматичната гама), като за всяко музикално произведение се избира една 12 степенна редица (серия), която включва всички 12 тона от хроматичната гама. Първото такова музикално произведение е написано от Арнолд Шонберг.

 

С оглед на лунните фази и звуковите хармонии в музиката е направо учудващо, че числото 12 не е навлязло още повече в обществото. В боулинга например играчите по традиция продължават да събарят всички 10 кегли. Във футбола също старателно се избягва силата на религията и традицията на античния свят на боговете. Упорито феновете и ФИФА се придържат към отбор с 11 играчи, макар че с 12 много по-лесно би могло да се покори футболния Олимп. Но може би това все пак ще се промени, пасващо за 2012 година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 10997 |03.01.2012 Нумероложка "видя" брак за Борисов и второ бебе за Станишев . 35| 14945 |02.01.2012 За суеверията или защо Б. Борисов не се бръсне в понеделник? . 3| 17481 |01.01.2012 2012 - година на дракона-успешна за упоритите и досетливите . 0| 7450 |23.12.2011 Друидите от Стоунхендж: 2012 ще е чудесна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads