Реклама / Ads
10| 5739 |26.02.2016 МИСТЕРИИ

Млад изобретател ще е първият български киборг

.
Христо Колев
Младият изобретател Христо Колев ще си имплантира чип по примера на известния британец Кевин Уоруик. Така той ще стане първият български киборг.
 
28-годишният Христо е вдъхновен от британския учен д-р Кевин Уоруик, който още през 1998 година си имплантира силиконов чип в ръката, а по-късно повтори това през 2002 г. Така д-р Уоруик се превърна в първият човек-киборг в света. Наскоро Христо Колев спечели престижната награда на фондация „Еврика“ за изобретението „Метод за отлагане на високоориентирани филми от полианилин“, което той разработва с екип в експериментална лаборатория във Франция, съобщава БНР.

Христо се дипломира като магистър в СУ „Св. Кл. Охридски“ по медицинска химия. Същевременно той се интересува от биокоординационна и биоаналитична химия, биосензори и органични полупроводници. Като студент печели през 2010 националния конкурс „Лаборатория за слава FameLab“ – един от най-големите в света конкурси за популяризиране на науката, което го отвежда на международния конкурс FameLab в Челтън, Англия и го прави един от домакините на Първия софийски фестивал на науката през 2011 г.

Христо Колев приема сериозно мисията да направи науката част от българската поп-култура и да промени представата на хората за научноизследователската работа. Използвайки артистичния псевдоним Christobel, Христо прави концептуално изкуство и дизайн, които е показвал на Софийския архитектурен салон и на Water Tower Art Fest, както и на дизайнерски изложби. Доказателство за научния талант, голямото трудолюбие и постоянство на Христо Колев са спечелените от него престижни награди и стипендии, като: награда „Алма Матер“ – 2010 г. и 2011 г., поименната стипендия „Акад. Ростислав Каишев“ за постижения в областта на химията и химичните технологии на фондация „Еврика“, както и награди от катедрата по неорганична химия на СУ „Св. Кл. Охридски“ – 2007 и 2009 г.

В момента Христо работи като сайт мениджър в компания за клинични изследвания, тъй като е разочарован от условията за работата и заплащането на научните работници, както и от отношението към учените.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 10580 |16.12.2015 Мистерия! Путин е вечно млад и безсмъртен от 1920 г. насам . 20| 20479 |27.07.2015 Само във Фрог: Пътят на фалита на един млад българин и едно ВЕИ . 14| 8743 |25.12.2013 Сензационно: НЛО довело Младенеца на Земята . 2| 6860 |20.12.2013 Учени откриха лек за подмладяване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads