Реклама / Ads
0| 7027 |13.01.2016 МИСТЕРИИ

Мудрите - жестове, които променят живота

.
Жестове
Възможно ли е с лесни и съвсем обикновени на пръв поглед жестове да можем да променяме физичното и психичното си състояние; да се отърсваме от напрежението и да се зареждаме с енергия? Напълно възможно е благодарение на мудрите.Мудрите са жестове, за които източната мъдрост твърди, че могат да отключват много силни канали от енергия.
 
Да я задържат вътре в тялото ни тази енергия или да я насочват към орган или система, където имаме проблем. Най-често мудрите се свързват с определени положения на ръцете, но всъщност са и специално положение на очите, главата и цялото тяло. Най-лесни за изпълнение са тези с ръцете.

Основното предимство на мудрите е, че много от тях могат да се практикуват буквално навсякъде и по всяко време. Да задържите пръстите си в определена позиция може дори в метрото, докато пътувате и никой няма да ви обърне внимание. Разбира се, съществуват комбинации, които е по-добре да се изпълняват на по-спокойно място. Всъщност най-голям ефект мудрите имат, когато се практикуват в състояние на медитация или са част от йога практика и се комбинират с асани и специално дишане.

Според източните учители енергията ни се излъчва най-силно от главата на човек, от стъпалата и от пръстите на ръцете. Неслучайно много лечители лекуват именно с ръцете си. Затова се вярва, че дори с лека промяна на положението на пръстите можем да променяме състоянието си. Вярва се, че мудрите помагат при множество проблеми като стрес, безсъние, депресия, подсилват концентрацията, благоприятстват отърсването от проблеми. За по-сложните комбинации, които са част от специални ритуали, се твърди, че могат да ни избавят от заболявания и проблеми с кръвното, сърцето, обмяната на веществата, дори автоимунни заболявания. Тези комбинации обаче са по-трудни за усвояване и трябва да бъдат предадени от учител.

Мудрите са десетки, но ви предлагаме някои от най-широко използваните, които лесно може да практикувате навсякъде.
За зареждане с енергия – когато имате нужда от сила, от спокойствие, от концентрация, когато се чувствате отпаднали, при безсъние. Докосвате палеца до върховете на средния и безименния пръст, другите два пръста са изправени. Може да задържите в това положение от 5 до 50 минути.
В рискова ситуация – при силен стрес, сърдечна криза, при задух, когато имате бодежи в гърдите или в тежък момент. Докосвате палеца до върховете на палеца, средния и безименния, само кутрето остава опънато. Източните учители твърдят, че тази мудра по 15 минути на ден е най-добрата профилактика срещу проблеми със сърцето.

За баланс – когато имате нужда от хармония, от любов, от сила, от благословение. Мудрата за хармония всъщност е допирането на дланите една до друга като при молитва. Според източните учители именно тази мудра е навлязла широко в множество религиозни практики, защото тя е необичайно силна. Добре е дланите да са плътно прилепени една до друга, поставени на височината на гърдите и насочени към небето.

При нужда от защита – когато се страхувате, несигурни сте, имате сърцебиене, задух, при паник атаки и всякакви прояви на стрес. Мудрата за защита е съвсем естествения жест, който всички ние несъзнателно изпълняваме – протегната ръка напред като за да отблъснем нещо. Най-добре е да се изпълнява с дясната ръка, опъната пред гърдите с дланта навън, докато лявата е на сърцето. Разбира се едва ли си представяте да стоите така по време на събрание в работата, докато шефът ви мъмри, но тази мудра може да се използва в критична ситуация, както и по време на самовглъбяване, като просто си представяте тома, от което искате да се защитите.
За цялостно зареждане – когато сте потиснати, при скръб, тревога и напрежение.

Но също така и всекидневно за зареждане с енергия, за изчистване на съзнанието и намиране на баланс. Източните учители съветват дори и да не се занимавате с мудри, да правите поне тази, защото тя има ефект върху цялото ни тяло. Изпълнява се като върхът на палеца докосва върха на показалеца. Другите пръти са опънати. Неслучайно именно в тази поза на ръката най-често се изобразяват източните духовните водачи и учители. Това се счита за една от най-мощните мудри.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5684 |16.11.2015 Умни джаджи, които ще бъдат на пазара догодина . 0| 6193 |11.06.2014 Вижте истинските богини, на които им е забранено да стъпват по земята . 15| 12532 |10.11.2010 Гадателки: Бойко държи "тулупи", които го провалят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads