Реклама / Ads
3| 6793 |01.08.2018 МИСТЕРИИ

Нападение с цел грабеж е основната версия за убийството на руските журналисти

.
Нападение с цел грабеж е основната версия за убийството на тримата руски журналисти в Централноафриканската република (ЦАР).
 

Това съобщи днес за ТАСС източник от посолството на Русия в Банги, столицата на ЦАР. По думите на източника автомобилът на руснаците бил спрян от десетина въоръжени мъже, които започнали да вземат вещите на журналистите, при което шофьорът им стоял настрана. После започнала стрелба но не е ясно какво е провокирало стрелбата. Оцелелият шофьор все още е разпитван от жандармерията, каза източникът. По думите му руското посолство е в постоянна връзка местните органи за сигурност, които им предоставят информация.

 

Във вторник посолството съобщи, че на 30 юли са били открити труповете на трима души, у които имало журналистически карти с имената на Кирил Радченко, Александър Расторгуев и Орхан Джемал. Визите им били туристически и те пътували с цел заснемане на документален филм, припомни ТАСС.

 

По-рано днес западни медии цитираха пребиваващия в изгнание Михаил Ходорковски, според когото тримата журналисти са работели в ЦАР по разследване за руски военни наемници. Според бившия милиардер тримата сътрудничели по негов проект за публикация, озаглавена "Руските наемници". В ЦАР те проучвали действията на частна руска фирма за сигурност, свързана с бизнесмен от обкръжението на руския президент Владимир Путин. Според публикация във "Фейсбук" на създадената от Ходорковски организация тримата са излетели на 27 юли за ЦАР, за да заснемат кадри от дейностите на частната военна компания "Вагнер" в африканската страна.

 

Компанията е основана от бившия офицер от руското военно разузнаване Дмитрий Уткин и от юни 2014 г. участва в боевете в Източна Украйна на страната на проруските сепаратисти, сочат информации в медии и данни на украинските служби. "Вагнер" действа и в Сирия паралелно с руската армия, която се намеси през септември 2015 г. в подкрепа на режима на Башар ал Асад. Официално такава компания не съществува, тъй като частните военни компании са забранени в Русия, съобщи БТА, цитирайки ТАСС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4191 |01.08.2018 Футболният виртуоз Салах се докосна до ЦСКА . 1| 6544 |01.08.2018 С. Николов: Поредната глупост-промени в Закона за движение по пътищата . 10| 13361 |31.07.2018 Скандален материал в Daily Mail за Ирина Бокова . 0| 5426 |30.07.2018 Близо 250 годишно са инцидентите с пропан-бутан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads