Реклама / Ads
6| 6928 |26.07.2013 МИСТЕРИИ

НАСА огъва законите на пространството и времето на Айнщайн

.
Свръхсветлинната скорост един ден може да бъде възможна, пише електронното издание на вестник "Ню Йорк Таймс", като цитира твърденията на изследователи в центъра „Джонсън" към американската агенция за космически изследвания (НАСА).
 

За да успеят в начинанието, учените ще трябва най-малкото да огънат законите за времето и пространството, формулирани от Алберт Айнщайн преди повече от 50 години.

Д-р Харолд Уайт и неговият екип са започнали експерименти в малък мащаб. Те изпалзват безкрайно малки фотони, които могат да имат галактически последствия за бъдещето на космическите пътувания на човечеството.

Учените се опитват да манипулират, „усучат" траекторията на фотона, за да проверят дали може да бъде огънато пространство-времето около него, за да позволят пътуването на огромни разстояния, със същата скорост.

„Пространството се разраства от Големия взрив, преди 13,7 млрд. години. И знаем, че когато гледаме някои от космологичните модели, виждаме ранни периоди на Вселената, по време на които е имало експлозивни инфлации, при които две точки са отдалечават една от друга при изключително високи скорости", разказва д-р Уайт. „Ако природата го може, защо не е ние."

Въпреки, че скоростта на светлината е смятана за абсолютна, американският учен се е вдъхновил от мексиканския физик Мигел Алкубиере, който постулира теория, която позволява свръхсветлинна скорост, без да противоречи на Айнщайн.

Неговата теория е публикувана през 1994 г. и предполага използването на огромни количества енергия за разширяване и свиване на пространството, посредством което се създава „Усукан мехур", в който да пътува космическия апарат.

Използването на пространство-времето като тяга, която да изтегля апарата през мехура действа като механичните пътеки на летищата, обяснява пред изданието д-р Уайт.

И макар Алкубиере да определя теорията си само като предположение, американският екип смята, че се приближава до реалното достигане на свръхсветлинната скорост, макар и експериментите им все още да са в малък маща
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 8066 |25.07.2013 Клетва застигнала митрополит Кирил заради „старомакедонско писмо” . 23| 7643 |21.07.2013 Квадратът Уран-Плутон донесе революцията . 19| 8862 |17.07.2013 Правителството Орешарски подвластно на Меркурий . 0| 6878 |15.07.2013 Пластмасовите бутилки са опасни за живота?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads