Реклама / Ads
21| 5601 |20.10.2015 МИСТЕРИИ

Ново 20: Четири изстрела имало по афганистанците край Средец

.
Четири били изстрелите край моста?
Българският хелзинкски комитет (БХК) разпространи свое разследване, чиито изводи силно се различават от официалната версия на МВР за инцидента край Средец. Данните са на базата на разговори на служители на Бежанската програма на БХК, които са се срещнали с 20 души от групата афганистански граждани, замесени в инцидента.
 
Съгласно направените до този момент изявления от представители на властите, в това число главния секретар на МВР, групата имигранти оказва съпротива и агресия при ареста, при което един от полицаите произвежда предупредителен изстрел във въздуха и при последвал рикошет един човек от групата, 56-годишен мъж, е ранен и убит, припомнят от БХК.

Всъщност, убитият афганистански гражданин се казва Зияулах Вафа. Той е бил на 19 години. Същият е придружаван от непълнолетния си 17-годишен брат, по чиито сведения и заявления се установяват и останалите изложени по-долу обстоятелства.
Неговите показания се подкрепят и от всички останали души от групата, понастоящем находящи се в РЦ-Елхово.

Съгласно единодушните им показания групата е била пресрещната при моста не от трима, а от четирима или петима полицаи. Никой от групата не е оказал съпротива и не е проявил агресия спрямо полицаите.

След като са видели полицаите, афганистанските граждани са се разбягали във всички посоки. В този момент двама от полицаите започват да стрелят, като всеки от тях произвежда по два изстрела, или, произведен е бил не само един, а общо четири изстрела. Доколкото в този момент хората от групата са били с гръб към полицаите, бягайки от тях, те не са в състояние да кажат със сигурност дали изстрелите са били произведени във въздуха или пряко по бягащите.

При произвеждането на изстрелите Зияулах Вафа е улучен и пада на земята. При тази гледка всички от групата преустановяват бягството, лягат на земята и изчакват до пристигането на полицейските подкрепления и формалното им арестуване. Всички чужденци също така са единодушни, че при последващия обиск в никого от групата не е открито никакво огнестрелно или хладно оръжие или други предмети, които биха могли да бъдат използвани за нападение, освен лични вещи, дрехи, телефони и документи.

БХК припомня, че това не е първият подобен инцидент на българската граница. През есента на 2000 г. в района на отговорност на ГПУ Ивайловград, при опит за задържане на група от 91 души в гориста местност, гражданин на Ирак бе прострелян и убит от граничен патрул. В този случай както първоначалната версия, така и крайното заключение на прокуратурата отново бяха, че смъртта е причинена от рикошет от произведен във въздуха предупредителен изстрел.

От комитета призовават към цялостно, бързо и безпристрастно провеждане на процесуално-следствените действия по случая като гаранция за разкриването на обективната истина за това трагично произшествие.
БХК е категоричен, че от особено значение за разследването е установяването на това, дали огнестрелното оръжие е употребено при условията на абсолютна необходимост, както изискват член 2 от Европейската конвенция за правата на човека и българското законодателство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5646 |08.10.2015 НАСА с ново откритие за Плутон . 0| 6000 |23.05.2015 65-годишна германка роди четиризнаци . 6| 5802 |20.04.2015 Ново мистериозно заболяване сее смърт . 7| 6529 |07.04.2015 Учените от ЦЕРН пред ново революционно откритие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads