Реклама / Ads
2| 5887 |27.04.2018 МИСТЕРИИ

Обратно към казармата! 13 доброволци вече набиват крак

.
13 души, желаещи доброволно да преминат курс по начална военна подготовка, се обучават в НВУ ”Васил Левски” във Велико Търново. Те са седем мъже и шест жени на възраст от 20 до 36 години. Условието да минат доброволната казарма е да са физически и психически здрави, както и да не са осъждани.
 
В цивилния си живот те са IT специалисти, народна певица, агрономи, бъдеща акушерка, млад мъж с частен бизнес, икономист.

За месец обаче ще сменят обичайните си занимания и вместо тях ще слагат противогази, стрелят с калашници, набиват крак по строевия плац.

Курсът се организира за първи път. След като го завършат, участниците ще положат военна клетва и ще получат документ за начална военна подготовка. Това ще им даде право да се запишат, ако желаят, в доброволния резерв на българските въоръжени сили, посочи полк. Георги Пенчев, началник на Центъра за професионално продължаващо обучение в НВУ "Васил Левски".

Той уточни, че Законът за доброволния резерв съществува от около две години и неговата задача е да формира групи от военнослужещи, които да участват в текущите мисии и операции на българската армия.

Целта е да се компенсира недокомплектът на армията при нужди, свързани с участието в мисии зад граница.

При такава необходимост, хората, преминали начална военна подготовка, ще могат да се специализират и да заемат позиции като войници специалисти, уточни полк. Пенчев.

Съгласно графика на Военния университет, подобни курсове ще бъдат организирани два пъти годишно по един месец.

Курсът включва занятия по строева, физическа, огнева, тактическа подготовка, ядрена, химическа, биологическа защита и екология, спасителни и евакуационни дейности, военноинженерна подготовка, оказване на първа медицинска помощ, посочи още майор Николай Цвятков, ръководител на обучаемите.

Според военните обучители от университета, няма разлика в мотивацията и уменията, постигнати от жените и мъжете.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4875 |26.04.2018 Жените-мъже ще се състезават с мъже . 13| 7236 |26.04.2018 Йордан Цонев нападна ”Репортери без граници” заради доклада за свободата на словото . 2| 5540 |26.04.2018 ДА ”Разузнаване” с доклад за асиметричните заплахи и хибридното въздействие . 0| 6069 |25.04.2018 Лекари спряха влак заради жена, ухапана от змия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads