Реклама / Ads
4| 5946 |24.10.2007 МИСТЕРИИ

Предизборното „пазаруване” засенчи коледното

.
Предизборната истерия навсякъде из страната, в частност по Черноморието, ескалира главоломно; пари и заплахи захвърчаха безогледно броени дни преди вота.
 

  Ана Кочева

  В последните дни от кандидат-кметската надпревара напрежението по места главоломно нарасна, а с него и сумите, които се раздават на калпак в най-апетитните общини. В Бургаско предизборната истерия ескалира до кресчендо; емисари на щабове обикалят, „въоръжени” с пачки, мизите по селата над Несебър варират от 100 до 200, дори 300 лв на закупен глас, а очакванията са, че до събота цифрите ще скачат, като в последните два дни ще се обикаля буквално с торби, пълни с финикийски знаци. Говори се, че сред най-дащните са от партия „Ред, законност, справедливост” – охраната на кандидата за общински съветник в Несебър Румен Кулев раздавала по 100 лв на всеки, обещал гласа си. В с. Тънково взелите пари срещу глас (между 150 и 200 лв) трябвало да засвидетелстват вярност към платилия кандидат не само с вот в неделя, но и с облепяне на домове и огради с предизборния му плакат, като знак за принадлежност към конкретната кампания.

  Едни от най-активните в предизборната търговия били от щаба на Атанас Терзиев – кандидат за кмет на Несебър от новосъздадената специално за местния вот формация „Дела”. Като втори пък в листата за общински съветници на „Дела” се подвизавал небезизвестният с делата си в региона Чавдар Александров – Чочо. За него се говори, че се занимавал с недотам прозрачен бизнес, а BMW-то му с многозначителния номер 7777 всявало страх и ужас, защото освен с пари, той агитирал и с масови заплахи от къща на къща, особено в районите с по-компактно население от възрастни хора или цигани. Рейд из циганските махали, подплатен със сериозни суми, предприемала през последните дни и кандидатката за общински съветник от ДПС в Несебър – Атила. Твърди се, че масово се пазаруват гладове в Обзор, в циганските къщи на Созопол и в кв. „Меден рудник” на Бургас. Там живеят около 75 000 души, от които 10-15% цигани – традиционна предизборна мишена. Сега най-сериозно ги „ухажвал” по-известният като фолк певец Найден Милков, решен да се пробва вече и като политик. Като по-кротка описват ситуацията в Обзор; в Поморие пък част от кандидатите се надцакват най-вече с концерти на Николина Чакърдъкова, Деси Слава, Софи Маринова и Устата, особено в квартала с по-компактно циганско население.

В черноморските градове все пак купуването на гласове не е толкова видимо и ясно изразено; но колкото по-отдалечени са селата, толкова по-груб става натискът върху хората. Контрол там е почти немислимо да се окаже, а според запознати вече били уговорени и специални отметки по бюлетините, които трябвало да покажат, че взелият пари наистина е гласувал за „точния” кандидат . В такъв контекст всеобщо е мнението, че по-странни, по-неморални и по-ненормални избори в България не е имало. 

img_2224.jpg
снимки Вяра Йовева

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 10394 |17.10.2007 Мистериозните рекорди на древните българи . 4| 6776 |12.10.2007 Нито един Лъв в битката за София, но и без него менажерията е пълна . 9| 13838 |10.10.2007 „Баба вари кокали, дядо ги пече” . 6| 7401 |08.10.2007 Бойко Борисов и двойните стандарти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads