Реклама / Ads
19| 10275 |05.07.2007 МИСТЕРИИ

Президентът Първанов платил 20 000 лева за рожден ден от джоба си

.
Президентът на република България Георги Първанов е платил около 20 000 лева от джоба си за рождения си ден на 28 юни тази година в резиденция Бояна, научи Фрогнюз. Държавният глава броил парите на фирма Парти сервиз за купона, на който отбеляза своята 50 годишнина. Около 600 били гостите, опитали от екзотичните вкуснотии, потвърди управителят на кетъринговата фирма Веселин Чолаков.
 

Тузарският купон, с който президентът Георги Първанов отпразнува своят половинвековен юбилей, му е струвал около 20 000 лева. В изисканото меню, предоставено от фирмата за кетъринг „Парти сервиз”,  имаше специалитети като италиански брускети с маслинова паста и ядки, шоколадов парфелин, еклери от сьомга, печени пуешки филенца, колбас върху канапе от червени сирена, изобилно количество от скъп марков алкохол. „Фрогнюз” поиска от фирмата „Парти сервиз” да изготви подобно на президентското меню за 60 души с 2-ма сервитьори обслужващ персонал. Пълната сума за едно вечерно парти с данък добавена стойност за 60 човека излезе 2030 лева. Простите сметки показват, че ако на партито на Георги Първанов в слънчевата зала на резиденция Бояна, са присъствали около 600 души, то той е платил за него около 20 000 лева и то при скромен вариант, в който почти не са включени аперитиви като мартини, джин и отлежало уиски. Само за обслужващите 10 човека сервитьори са броени към 500 лева. Отделно от тях е имало и сервитьори от НСО, които се числят на щат към „Дондуков” 2. Управителят на фирмата за кетърингови доставки Веселин Чолаков потвърди пред „Фрогнюз”, че президентът лично си е платил сметката, но не пожела да коментира на каква стойност възлиза тя. По неговите думи от президентската администрация са организирали две обществени поръчки под формата на конкурс и по този начин „Парти сервиз” е участвала в тържеството като подизпълнител и основен доставчик на мезетата и напитките. Според Чолаков на купона са присъствали 500–600 души, някои са влизали вътре в залата и само са поднасяли цветя и подаръци на държавния глава и след това са си тръгвали, без да се облажат от вкуснотиите. Веселин Чолаков заяви още, че храната и напитките към 23 часа вечерта са привършили и вероятно някои от гостите не са могли дори да опитат от екзотичните блюда.

„Фрогнюз” направи справка за доходите на Георги Първанов и се оказа, че пред Сметната палата той е декларирал спестявания в размер на 8500 лева, получени от заплата. Съпругата му Зорка е по-богата от него с 1360 лева декларирани спестявания или общата сума, която двамата са обявили е 18 360 лева. Почти толкова, колкото е струвал рожденият ден в Бояна. Пак по справка за това как се формира заплатата на президента, излиза че той получава около 2040 лева месечно. В същото време, както писа вестник „Стандарт” преди няколко дни, президентът Първанов е чест клиент в магазините на „Ерменджилдо Дзеня”, където пазарува ризи, сака, панталони и други мъжки аксесоари. От сайта на „Ерменджилдо Дзеня” става ясно, че цените варират от 80 до 200 щатски долара за риза, най-евтините панталони са 98 долара, а костюмите са между 275 долара най-евтините до 2395 долара най-скъпите. Основен клиент на марката е най-добрият български футболист в момента Димитър Бербатов. Неговите доходи са ясни на всички.

Президентът лично си плати всичко свързано с рождения ден, Това заяви пред "Фрогнюз" Деян Янков от пресцентъра на президентството. Той настоятелно искаше да узнае, защо се интересуваме от подобна информация. 

Интересно ще бъде какви доходи ще декларира президентската двойка пред Сметната палата следващия път, защото простите сметки показват, че Георги Първанов трябва да е изхарчил всичките семейни спестявания за един купон. Парите за скъпите и маркови дрехи и за други нужди остават пълна мистерия. Екип на "ФН"        

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6272 |27.06.2007 Успяхме да откраднем и английски кош за боклук . 12| 16024 |26.06.2007 Сталин може би е бил убит? . 109| 62489 |25.06.2007 Краят на света идва до пет години? . 2| 8126 |19.06.2007 Мики Маус може би е лъв

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads