Реклама / Ads
5| 6293 |28.10.2019 МИСТЕРИИ

Прокуратурата залови руски шпионин от посолството в София

.
Руското посолство в София
Специализираната прокуратура разглежда сигнал, че на територията на страната „чужд гражданин е събирал информация, която представлява държавна тайна”. Въпросната информация била предоставяна на друга държава. Установено е, че става дума за служител на посолството на Русия в София. Сигналът е подаден от ДАНС.
 

С получаване на сигнала е образувано досъдебно производство за престъпление срещу републиката. От съобщението на спецпрокуратурата става ясно, че чувствителната информация е събирана в продължение на година – от септември 2018 г. Шпионинът е руски гражданин. Според разследващите, той осъществявал разузнавателна дейност, като „провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител с достъп до класифицирана информация на България, ЕС и НАТО”.

 

Прокуратурата смята, че целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги. Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран у нас – първи секретар в Посолството на Руската федерация в София. Тъй като по силата на Виенската конвенция се ползва с имунитет, наказателното производство е спряно, а на 25 октомври т.г. главният прокурор Сотир Цацаров е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата.

 

Припомняме, че около 9 септември се разгоря отново шпионски скандал с руски привкус. Беше задържан председателят на сдружение „Русофили” Николай Малинов по подозрение в шпионаж. Мъжът беше освободен от ареста под гаранция. Освен това българската държавна агенция за национална сигурност наложи забрана на бившия шеф на Руския институт за стратегически изследвания Леонид Решетников да влиза в България за срок от 10 години.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5045 |23.10.2019 Прокуратурата доволна от доклада на ЕК, бил обективен и реалистичен . 7| 6534 |11.09.2019 Сподвижник на Петното внася сигнал в прокуратурата срещу Десислава Иванчева . 1| 5974 |17.06.2019 Арестуваха двама пияни в руски танк Т-55 в центъра на полски град . 0| 4871 |15.03.2019 Руски космически кораб с тричленен екипаж се скачи с МКС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads