Реклама / Ads
1| 12030 |12.06.2007 МИСТЕРИИ

„Процесът на века”

.
На 12 юни 1994 г. Никол Браун Симпсън и Роналд Голдман са убити пред нейния дом в Лос Анджелис. Обвинен в двойното убийство е О Джей Симпсън – бивш съпруг на Никол. След шумен процес той е оправдан, но съмненията остават и до днес.
 

Ирина Калчева
 

oj_simpson.jpgОрентал Джеймс (О Джей) Симпсън (роден на 9 юли 1947 г.) е спортист и актьор, който става известен не толкова с добрите си постижения като бек на игрището за американски футбол, колкото с обвиненията в двойно убийство и шумния процес през 90-те години на ХХ в. През 1994 г. той е съден за убийството на бившата си съпруга Никол Браун Симпсън и нейния приятел Роналд Голдман, а през 1995 г. е оправдан по наказателното дело след дълъг и широко отразен в медиите процес, наречен „Процеса на века” в САЩ. През 1997 г. Симпсън е осъден по гражданско дело, но изплаща едва малка част от дължимите 33.5 милиона долара обезщетение. Името му отново гръмва през 2006 г., когато пише книга, озаглавена „Ако аз съм го извършил” („If I Did It”), в която разказва от първо лице измислена история за убийствата, ако той наистина е бил извършителят, но тя е спряна от издателя точно преди излизането й на пазара.

Футболната звезда Симпсън сключва брак с Маргьорит Уитли на 24 юни 1967 г. и има от нея три деца. През 1979 г. най-малкото от тях се дави в басейна на къщата им месец преди втория си рожден ден. В същата година О Джей и съпругата му се развеждат. По това време оттеглилият се от футбола спортист се радва на активна филмова кариера, а през 1979 г. създава и собствена продуцентска компания – Orenthal Productions. Шест години по-късно, на 2 февруари 1985 г. Симпсън се жени за втори път – за Никол Браун, от която има две деца. Разводът им следва през 1992 г., като през 1989 г. футболистът се признава за виновен по обвинения в домашно насилие спрямо Никол и е разделен от нея и осъден да плаща издръжка на децата. На 12 юни 1994 г. Никол е намерена убита пред дома си заедно с приятеля си Роналд Голдман. Скоро след това Симпсън е обвинен в убийствата с мотив ревност и след като не се предава в полицията, става обект на издирване. Преследването, арестът и процесът срещу него се превръщат в една от най-широко отразяваните теми в историята на американските медии. Симпсън наема екип от най-добрите и скъпоплатени адвокати в страната (наречени Dream team), които му струват 4 милиона долара, за да докажат невинността му. 

„Процесът на века” достига кулминацията си на 3 октомври 1995 г., когато О Джей Симпсън е оправдан по обвиненията за двете убийства. Оповестяването на присъдата се предава пряко по телевизията и е гледано от половината население на САЩ. Делото е изключително оспорвано, много хора считат, че футболистът е щял да бъде признат за виновен, ако не са били допуснати толкова много грешки от страна на прокуратурата и полицията, разследвали случая. Намеква се дори, че съдебните заседатели са били повлияни от расовата принадлежност на обвиняемия, тъй като проучване сред гражданите показва, че белите хора считат доказателствата срещу Симпсън за достатъчни за признаване на вината му, докато чернокожото население го смята за невинен. На 5 февруари 1997 г. съдебните заседатели по гражданското дело в съда на Санта Моника, Калифорния, намират Симпсън за виновен за несправедливата смърт (термин от гражданското право на САЩ във връзка с гражданско, а не наказателно дело за убийство) на Роналд Голдман, както и за побой срещу Голдман и Никол Браун. Ищец по делото е бащата на убития – Фред Голдман. По това гражданско дело Симпсън е осъден да заплати обезщетение в размер на 33.5 милиона долара. Тъй като обаче калифорнийският закон не позволява доходите от пенсии да бъдат използвани за изпълнение на присъди, бившият спортист продължава да се радва на досегашния си стандарт на живот, използвайки пенсията си от Националната футболна лига, и раздавайки автографи срещу заплащане.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2430 |16.04.2024 Астрономи идентифицираха най-голямата звездна черна дупка, откривана досега в Млечния път . 3| 4266 |07.03.2024 Българско гостоприемство: Чуждестранни студенти по медицина нападнати в Родопите, объркали ги с мигранти . 0| 4291 |26.02.2024 Американски военнослужещ се самозапали пред израелското посолство в САЩ . 1| 3205 |23.02.2024 Исторически момент: За първи път апарат на американска частна компания кацна на Луната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads