Реклама / Ads
0| 6614 |23.06.2014 МИСТЕРИИ

Разкриха древна загадка за изчезнала армия

.
Египтолог разкри една от най-големите археологически загадки на всички врамена. Става въпрос за изчезването на 50-хилядна персийска армия в египетската пустиня към 524 г. пр. Христа. Проф. Олаф Капер от университета в Лайден, Холандия, установи, че някои неща са били скрити и това му помогна да разгадае загадката, съобщи "Сайънс дейли".
 

Трябва да е имало пясъчна буря, било обяснението на древногръцкият историк Херодот. Той разказва историята за персийския цар Камбис, който влязъл с 50-хилядна армия в египетската пустиня близо до град Тива. Войниците никога не се върнали - били погълнати от пясъчна дюна. Фантастичен разказ, който дълго време бе обект на дебати.

Капер никога не е вярвал в разказаното от Херодот. "От 19 век любители и професионални археолози търсят следи от тази армия - заяви египтологът. - Някои очакваха да открият под земята армия с цялото й бойно снаряжение. Човек обаче не може да умре вследствие на пясъчна буря, камо ли да изчезне цяла армия."

Капер предлага съвсем различно обяснение. Той твърди, че армията не може да изчезне, но може да бъде разбита. "Изследванията ми показват, че армията не е минала просто през пустинята - крайната й цел е бил оазисът Дахла - поясни той. -Там се намирали войските на египетския владетел бунтовник Педубаст Трети. Той хванал в клопка армията на Камбис и по този начин ръководел от оазиса завладяването на голяма част от Египет. По-късно бил коронясан като фараон в столицата Мемфис."

Съдбата на армията толкова дълго останала неясна вероятно заради персийския цар Дарий Първи, който удавил в кръв египетския бунт две година след разгрома на Камбис. Дарий Първи обяснил с природно бедствие разгрома на армията на своя предшественик. Така 75 години след събитието Херодот е можел да си вземе бележки единствено въз основа на историята за пясъчната буря.

Капер направил откритието случайно. През последните 10 години той участвал в разкопки в оазиса Дахла заедно с учени от Нюйоркския университет и университета в Лече, Италия. По-рано тази година попаднал на цялостния списък с титлите на Педубаст Трети върху каменни блокове от древен храм. "Така пъзелът се подреди - отбеляза египтологът. - След като комбинирахме тези данни с ограничената информация, която имахме за Педубаст Трети, и с разказа на Херодот, си дадохме сметка какво се е случило."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6449 |21.06.2014 71-годишна французойка убила и сготвила съпруга си . 1| 7616 |20.06.2014 Кит албинос изплува край бреговете на Сидни . 4| 9056 |19.06.2014 Изровиха ухото на дявола . 0| 6586 |18.06.2014 Скенер превежда от 130 езика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads