Реклама / Ads
22| 8529 |13.01.2020 МИСТЕРИИ

Разследващ журналист: Знаем за 30 души на ГРУ, които обикалят Европа с мисии от Кремъл

.
Христо Грозев
За разлика от Федералната служба по безопасност (ФСБ), където има голяма корупция, в Главно разузнавателно управление (ГРУ) има централизирана структура, те получават поръчки винаги от държавата. Възможно е Емилиян Гебрев да е засегнал интереси, които са имали възможност да поискат съдействие директно от Кремъл.
 

Това каза пред бТВ журналистът Христо Грозев, който е част от разследващия сайт "Белнгкат". Теорията за връзка с „Дунарит“ е по-малко вероятна отколкото търговски взаимоотношения на Гебрев, защото сделката за завода започва много по-късно, а търговията с оръжия е негов бизнес отдавна, уточни журналистът, който коментира разследванията си за връзката на ГРУ с отравянето на Емилиян Гебрев и Сергей Скрипал в Лондон.

 

През 2016 г. за първи път екипът на „Белнгкат“ свързва и идентифицира около 30 души, които пътуват с международни фалшиви паспорти. Част от тях са били в Англия при опита за отравяне на Скрипал, а две от същите лицата са били и в България, когато е отровен оръжейният търговец Емилиян Гебрев, синът му и директорът на „Емко“.

Това са хора, които живеят два живота. Най-често са военни, които са служили или във военновъздушните сили или в спецчастите в Русия. В момента, когато са достатъчно обучени получават втора самоличност, с която пътуват. Тя винаги е една и съща. 

 

Тази група от 30 души е създадена през 2009 г., ние сме открили 30, но може да са 35, не повече.  Първоначално основно пътуват в страните от бившия СССР – Таджикистан, Армения. През  2012 г. започват да пътуват в Източна Европа – Полша, Гърция, Турция. През  2014 г. се осмеляват да пътуват вече и в Западна Европа. Вероятно първоначално са се обучавали, а след това изпълняват конкретни мисии.

 

Запознати сме с техните провали, а не с успехите им. Знаем къде са се издънили, уточни Грозев.  По думите му Андрей Верянов, който е генерал и отговаря за тази група, контактува директно с Кремъл и с външния министър на Русия.

 

Преди да свържем ГРУ с Емилиян Гебрев бяхме открили, че тази група често пребивава в България. Бяхме открили, че 8 офицери са пътували през 2014 г. и 2015 г. обикновено по двама или по един, който е замествал друг.

 

Ние можем да докажем, че е имало офицери на ГРУ и че те са присъствали по време на отравянето на Гебрев в България. Същите  лица са присъствали и при отравяния в Англия. Има конкретни данни, че един от групата е обикалял около колата на г-н Гебрев. Нямам информация от първа ръка дали е потвърдена самоличността му. Това лице не е добре заснето от камерите в гаража и в момента се прави анализ от чужди служби.

 

В момента разследваме операция в Швейцария. Отровно вещество е поставяно по дръжките на вратите на автомобилите на жертвите. Сергей Федотов е засечен в Швейцария и около колите на други жертви. Знаем коя е целта в Швейцария, но не мога да я разкрия, освен, че е руски гражданин.

 

Има поне два случая в които е поставено отровно вещество на дръжки –на входната врата при Скрипал и на кола в Швейцария, възможно е и при Гебрев да е така.

 

За членовете на групата сме установили и редовни връзки с лаборатория в Петербург. Не можем да твърдим със сигурност, че това е  мястото, където се създават отровите, но комуникацията е факт.

 

Разследващите в България вероятно не са имали никаква информация.  Едва през октомври миналата година стана световно известно от публикациите ни за тази група. Знаем, че от френските Алпи, те често прескачат до Швейцария. Ще предоставим на разследващите всичко, което сме събрали, ако имат интерес.

 

В момента работим и по една  тема за убийство в Берлин през август 2018 г. Жертвата е чеченски бежанец, който  свързахме с Русия.

 

Относно твърденията на руски депутат, че всички тези разкрития са измислица Грозев предложи:  Ако те твърдят, че Сергей Федотов е различен от Денис Сергеев, да ги покажат двамата заедно в едно студио и тогава ще се извиним на руската държава.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5396 |16.01.2019 Осъдиха разследващ журналист в Черна гора на 18 месеца затвор . 1| 12208 |05.02.2017 Румънски журналист: БГ политиците саботират антикорупционната институция . 13| 11538 |24.10.2014 Черна серия: Смърт застигна петима разследващи на подслушвания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads